To atomkraftreaktorer tages nu ud af drift på Sveriges østkyst. Oskarshamn 1 og Oskarshamn 2.

Engang havde Sverige 10 atomreaktorer på 4 lokaliteter, Ringhals ved Gøteborg, Barsebäck ved Malmø ,Forsmark nord for Stokholm og Oskarshamn på syd Sveriges østkyst.

Og så bleb Barsebäck lukket efter politisk pres. Og derefter kom turen til Ringhals. Og nu udfases så reaktorer i Oskarshamn. Mest fordi de er små , nedslidte og gamle.

 

De første blev bygget sidst i 60erne og færdige midt i 70erne. Og det er sådanne 2 reaktorer i Oskarshamn på henholdsvis 494 MW og 625 MW , der nu tømmes for udstyr.

Bygningerne kommer til at stå en rum tid endnu.

Sveriges største reaktor i Oskarshamn på 1450 MW fortsætter men den har også kun været i drift i 35 år . Efter 40 år bliver de normalt levetidsforlænget alt efter tilstand.

Alle typer er såkaldte BWR (kogende vands reaktor). Og ejes af tyske Eon og finske Fortum.

 

Ved Oskarshamn ligger det Centrale lager for anvendt kernebrændsel ,CLAB. hvor alt atombrændsel opbevaret indtil radioaktiviteten er faldet så meget, at det ender i slutdepot.

 

Næste politiske skridt i Sverige skulle så være, at man byggede nye værker ovenpå de gamle atomreaktorer placering, men tilsyneladende er der ikke penge til det i øjeblikket. Samtidig har billigere elektricitet fra vindkraft og vandkraft indhentet markdet.

Så det kan være at den æra dør på grund af økonomien.

 

Se også:

 

https://www.nyteknik.se/energi/nu-rivs-tva-karnkraftsreaktorer-i-oskarshamn-6989008

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework