IAEA tager nu hånd om spaltbart uran i forskning og laboratorier

.

Uran findes som U238 , U235 og U233 , hvoraf det aller meste er U238, som skal ombearbejdes til plutonium PU241 , der kan bruges i atomvåben . For uran brugs til mange ting og som brændselsstave og våbenuran er det farligt i ukyndige hænder.

 

Derfor har man nu på forskningslaboratorier omlagt brugen af højt beriget uran til særligt kontrollerede miljøer ( USA og Rusland ). Og bruger lavt beriget uran i forskning.

 

Uran bruges i spidsen på panser gennembrydende granater. som atomtændsatser i brintbomber, som taktiske atombomber, som brændselspiller i atomreaktorernes brændselsstave og som en bevidst forureningskilde i snavsede klyngebomber (fattigmands atomvåben).

 

Ved mulighed for at hente højt beriget uran i laboratorier , kan "slyngelstater" producere de snavsede klyngebomber. Så IAEA vil begrænse den kilde ved at gå til lavt beriget uran i forskningsmæssigt aktive miljøer.

 

Citat ing.dk: "Ifølge IAEA findes der 220 forskningsreaktorer i 53 lande. Hvoraf 171 oprindelig er skabt til at bruge højt beriget uran, hvoraf 41,5 procent nu er omlagt".

Herved nedsættes transporten af højt beriget uran og tab af materiale til uvedkommende undgås.

 

Udfasning af gamle atomvåben har frigjort store mængder gammelt beriget uran , som i dag efter rensning bruges i nye brændselsstave under navnet MOX.

Resten står i depoter ved mange atominstallationer.

 

Den globale mængde højt beriget uran ( ifølge ing.dk) i verden er plus/minus 125 ton på 1345 ton .

Og består nok mest af U235 og U233.

Så der er nok til mange taktiske våben , der bruger 21 kilo stykket.

Uran vejer ligesåmeget som bly.

 

Se også:

 

https://ing.dk/artikel/iaea-spredningen-farligt-uran-reduceret-232630

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework