Danmarks største fjernvarme solfanger producent er ikke mere på danske hænder.

Engang var der 20 forskellige solfangerproducenter. Arcon i Skørping var en af dem. Det skete efter energikisen i 1973. Siden spacialiserede flere producenter sig og udviklede deres koncept.

Arcons ide var masseproduktion af aluminium-absorbere , der blev pustet op med kanaler i en special form. Men det viste sig siden , at korrosion ødelagde netop disse absorbere indefra.

Aluminiummet tålte ikke kobber-ioner i solfangervæsken. Og snart gik der hul på anlægget.

 

Siden gik Arcon over til "sun-strips" ligesom flere andre solfanger producenter. Og fra 1½ kvadratmeter anlæg udviklede man 12 kvadratmeter fjernvarme solfangere efter ide fra Folkecentret i Ydby.

Og det blev disse store solfangere, der dannede grundlaget for ekspansionen de sidste mange år, hvor rigtigt mange anlæg er blevet opstillet rundt i landet.

 

Siden blev Arcon fussioneret/solgt til Sunmark , der igen blev opkøbtr af VKR Holding.

Og det disse ejere der i dag har afhændet Arcon-Sunmark til østriske Greenonetec.

 

VKR Holding beholder foreløbig Arkon-Sunmark service afdelinge. Og færdiggør de projekter som man har undervejs. Det sore automatiske produktionsapparat bliver derefter taget ned og sendt til Østrig. Hvorfor 50 medarbejdere nu står på gaden.

 

Greenonetec , der holder til på Energiplatz 1 i byen St.Veit i Østrig vil så kunne forsyne os med nye anlæg fra deres store fabrik dernede. Begrædeligt nok betyder det stort tab af dansk Know-How.

Med de mange store fjernvarmeanlæg i Danmark skulle man synes at der var rigeligt marked for fortsat drift her, men åbenbart var det ikke VKRs dagsorden.

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/711951/solvarmedirektor_om_salg_det_er_bade_godt_og_skidt

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework