Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Normalt slukkede man før i tiden oliefyret den 15.april . det skete ikke i år.

 Fra 15. april til omkring den 15 til 20 oktober , kunne man normalt producere alt sit varme vand udelukkende på solfangeren. Forudsat den var stor nok og man havde en lagertank.

Til det varme vand bruger man 9 kvadratmeter plane solfangere og en lagertank på mellem 270 og 300 liter. Dertil en differensstyring. Men det koncept er under udvikling.

Idet man med en enklet varmeveksler og en trevejsventil kan styre større overskud ned i gulvvarmen. Og så kan det samme anlæg bære 18 kvadratmeter på taget.

Man kan altså bygge ud efter pengepung og behov.

Nogle måneder skinner solen skyfrit hele dagen og regner om natten, mens andre måneder midt på sommeren kan være lige modsat. Derfor kan juni måned tit give noget mere end juli , hvor solen ellers står højest. Vi har endda haft julier der næsten var grå alle dage.

Solfangere findes imidlertid nu i mange design. Det er ikke mere en mistbænk med en sortmalet radiatorplade. Og plane solfangere er ikke mere en karosseriplade , en udstandset aluminiumplade eller tynde badeværelsesradiatorer, men sunstrips med sort absorberbelægning eller vakuumrør fra Kina.

Kassen er isoleret med dobbelt glas eller plastkanalplader , så mest mulig varme kan holdes hjemme. Vindafkøling skulle jo helst ikke ske.

Specielt på anlæg med differensstyring hvor vandet bliver varmere og varmere kommer der et cirkulationstab. Indtil udevarmen er lige så høj som tankvarmen, for så stopper det hele.

Derfor vil anlæg med en lille væske varmepumpe kunne pine meget mere energi ud af det samme solfangerareal, når det kan køre hele tiden. For "kolde" solfangere suger mere varme end mere varme solfangere. Styringen og opkoblingen på tankkapaciteten er altså vigtig.

Til gengæld er varmetabet fra meget varme tanke større end middelvarme, hvorfor isolation er vigtig hvis man skal have varmt vand til flere dage.

Gammel isolation bør derfor efterses i disse dage , hvor det tilsyneladende er koldere end normalt.

Husk til det varme vand: 2 kvadratmeter solfanger på taget per person. Og en kvadratmeter til tab i rørføringen. Det giver 9 kvadratmeter for en familie på 2 plus 2. Hvis man vil have glæde af at kunne slukke for varmekilden (oliefyr,stokerfyr,fjernvarme m.v.).

Ian

Dagens vits

- "Hvad hedder De forresten, unge mand?"
Nive info
Gå til toppen