Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Genanvendelse af sammensatte kemiske stoffer som f.eks. bildæk er nu mulig.

 

Pyrolyse er en process hvor man i en anaerob (iltfri) atmosfære opvarmer olie, plast, bildæk og lignende til over fordampningspunktet og siden fortætter dampene til de oprindelige bestanddele.

I gamle dage blev spildolie f.eks. via pyrolyse omdannet til benzin og diesel på Pyrolyseværket på Amager. Altså en form for raffienring.

Der har været flere fremme med genanvendelse af polyester fra glasfibervinger. Hvor vingen i et lukket rum opvarmes så polyesteren fordamper. Tilbage bliver så en bunke glasfibertråde og glasfibervæv. Af en eller anden grund hører man ikke om det i øjeblikket.

Nu er der så ved at blive etableret et større pyrolyseanlæg i Nyborg , hvor bildæk i en iltfri atmosfære ved høje temperaturer vil kunne adskilles i delkomponenter. Så olie, kulstof ,metaltråde,glasfiber og lignende kan separeres.

Bilsæk var i sin tid i vesten udelukkende lavet af naturgummi fra gummitræer i troperne. Og i lande uden adgang til gummitræer kunne man bruge mælkebøttesaft ( USSR), der dog var af ringere kvalitet. Sidenhen har man fremstillet bildæk af syntetisk gummi.

Og det er disse bildæk der kan genanvendes via pyrolyse. Alternativt anvendes dækkene som grannulat eller asfaltingridiens. Hvis ikke de bare brændes ( u-lande).

Ved pyrolyse kan man genanvende råstofferne og bruge dem til nye bildæk.

Det kommer vi nok også snart til at se med glasfibervinger.

Se også:

https://ing.dk/artikel/nyt-pyrolyseanlaeg-nyborg-skal-genanvende-30000-ton-daek-aaret-224399?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=ing_daglig

Ian

Dagens vits

Lille Per til sin storesøster... - Snøft snøft, jeg kom til at tabe min sparegris og nu er den gået i stykker. - Så, så...du må da godt putte pengene i min i stedet.
Nive info
Gå til toppen