Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Ukraines "Øresundstold" smuldrer i storpolitikken. Men Danmark støtter fortsat uligheden.

 

Ukraine der engang var Sovjetunionens guldkalv fik af stratetiske grunde dengang knudepunktet for gaseksporten til Midteuropa. Denne gunstige position har man så siden skamløst udnyttet til en væsentlig indtægtskilde for "den nye republik Ukraine".

Den russiske gaseksportør Gazprom måtte se al fortjeneste forsvinde efter passage af Ukraine.Og derudover miste indtægt for store dele af Ukraines forbrug, som man bare tappede af ledningerne.

Det medførte ønsket om at bygge en shunt forbindelse til mange millioner euro via Østersøen udenom Ukraine. Også kaldet Nord Stream 1 , der har betalt sig tilbage på rekorttid.

Andre forviklinger mellem Rusland og Ukraine om Krim , flådehavne og lignende kom sidenhen til i billedet . Og Danmark støtter Ukraine , selvom landet med den anden hånd tilsyneladende er en røverstat på linje med Danmarks hedengangne Øresundstold.

Gazprom og en række tyske investorer bygger nu en yderligere forstærkning af gasledningen fra Rusland via Østersøen til Tyskland også kaldet Nord Stream 2. Der igen forventes forrentet på rekort tid. Når Ukraines kontrol med gasforsyningen til Midteuropa kommer under pres.

Amerikanerne , franskmænd ,polakker og danskere lægger fortsat veto mod den nye ledning, der snart er fremme ved målet nær Rûgen i Nordtyskland. Eneste problem er passage af dansk nationalfarvand. Og her har vi eller vil vi endnu ikke givet tilladelse.

Gazprom projektet skulle følge den gamle Nord Stram 1 linie syd om Bornholm. Men der lægger vi fortsat bureakratiske forhindringer ind. En alternativ linieføring er så via svensk farvand nord om Bornholm. Idet Sverige allerede har givet tilladelse i Østersøen.

Nu kommer EU så med en række krav der muliggør førdiggørelse af Nord Stream 2. Eftersom man vægter gasforsyning højere end afhængighed af russisk energi. Og støtter billigere priser, når Ukraines monopol neutraliseres.

Så vi må imødese, at Danmark på trods af USAs indblanding følger EU udmeldingen.

Vores gas slipper nemlig også op indenfor få år. Og hvad så ?

Gas fra Rusland via det tyske net kan blive en sandsynlig udvikling.

Det hele skulle helst falde på plads uden yderligere konflikt. For tanken var at gas skulle erstatte brunkul og atomkraft som primær energi.

Se også:

https://politiken.dk/udland/art7031352/Nord-Stream-2-gasledningen-f%C3%A5r-gr%C3%B8nt-lys-fra-EU

https://ing.dk/andre-skriver/nord-stream-2-godkendes-eu-223941

Ian

Dagens vits

Åge og Hans er brødre og har boet sammen i mange år i Århus. De er bl.a. beskæftiget med at dele aviser ud hver dag i byen. En dag da der var bidende koldt og snestorm foreslår Åge,at de ikke skal dele aviser ud. Hans nikker samtykkende. Lidt efter er Hans ved at tage overtøj på og på vej ud af døren, Åge spørger ham, om hvor han skal hen. eg tager ud på vores rute og fortæller,at vi ikke kommer i dag p.g.a. vejret
Nive info
Gå til toppen