Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Mængden af jern i vindmølletårne er nu så højt, at minedriften har svært ved at følge med.

 

De første møller havde tårne på 10 til 12 meter og var bygget af alskens materialer udover gitterjern. Og de første år , så man tårne af sammenboltet eller limet træ ,gamle telefonpæle og ligende. Sidenhen kom vinkeljernstårne på op mod 24 meter. Og sidenhen igen gittermaster af galvaniseret rundjern. Alt sammen med et begrænset ressourceforbrug.

Efter 1980 kom der så rørtårne af stål enten malede eller galvaniserede. Men de brugte en del mere jern . Designet af hvide selvbærende stålmaster udviklede sig. Og snart stod der hvide stearinlys overalt i terrænet i de vindrige områder.

Og det blev det hvide rørtårn , der fik fokus i 1990erne og frem.

Idag kan man få rørtårne der rager op mod 140 meter i vejret. Og hvor godstykkelsen i metallet er over 10 centimeter. Det betyder at nye tårne forbruger jern i uhørte mængder.

Den gamle Gedsermølle havde et tårn af jernbeton , Og der er flere betontårne i Tyskland udover et enkelt enormt trætårn. Fortsætter udviklingen så må skrothandlere til at hæve alle skibene fra første og anden Verdenskrig.

Man er allerede godt i gang i Østen, Hvor behovet for bygningsjern er enormt.

Så de meget store megamøller vil i overskuelig tid presse jernpriserne op. Specielt til offshore brug.

Så jern bruges forskellige alt efter hvilket århundrede vi er i.

Det begyndte med jernbaneskinner i 1850erne, så stålskibe i 1920erne og sidenhen i alle mulige kombinationer med beton. Idag er turen så kommet til vindmølletårne for det omsmeltede jern.

Hvis ikke vi snart finder på andre muligheder.

Ian

Dagens vits

En kvinde møder en mand, og tager med ham hjem. Hans soveværelse er fyldt med hundredvis af bamser, delt op i størrelser, og arrangeret på store hylder. Hun vælger ikke at sige noget, men er rørt over hans ømhed. Efter de har været i seng sammen, spørger hun, om han var tilfreds. - Tja. Du kan tage en bamse fra den midterste hylde...
Nive info
Gå til toppen