Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Ved at kombinere VE kilder kan man imidlertid nå langt.

 

På Island hvor man har kogende vand få meter under jorden eller i Norge hvor der er muligheder for vandkraft lige udenfor døren, der er 100 procent mulig.Men der hvor der periodevis er VE kilder må man kombinere mulighederne.

Og så skal vi samtidig adskille energiforbruget mellem brugselektricitet og varme og transport.

Transport er nemlig svær at indflette i VE systemerne.

Det er rimeligt let at dække elektricitet ( 4000 kWh årligt) med VE kilder. Skal vi dække både el og varme ( 28.000 kWh årligt) så kommer vi i bekneb.

Her er kombinerede løsninger eneste vej.

100 procent VE dækker ikke over importerede træpiller , selvom træ er rent VE. For ved 100 procent tænker man , at det hele ligger på hjemadressen. Og der er vind , sol, biogas og energilagring jo retningen vi skal i.

Og næste problem er , at energiforbruget falder meget skævt henover året.

For der er masser af sol i sommerhalvåret og masser af vind forår og efterår , men mindre energi fra naturens side i de mørke vintermåneder, hvor behovet for lys og varme er størst.

Og energilagring over flere måneder i form af elektricitet på batterier og varme på beholdere er ikke rigtig mulig . Samtidig med at der er et hårdt forbrug.

Nogle mener at et minikraftvarmeanlæg , der kører på rapsolie nærmer sig . Ligesom et biogasanlæg der kører på egenproduceret gas. De kan rigtignok løfte VE andelen , men så skal man også se bort fra al den dieselolie , der går til dyrkning og drift .

Rent 100 procent VE får man primært fra anlæg der kan tappa naturen uden så mange krumspring.

Som Kraftla på Island , der udaf vulkansk varme laver elektricitet. Og de mange vandkraftværker i verden. Grønland har f.eks. omlagt opvarmning og elektricitet fra 100 procent dieselolie til 70 procent vandkraft og resten dieselolie. Og der er det både mørkt og koldt.

Har man træ i baghaven og brændeovn i stuen , så er det naturligvis rent VE. Men så heldige er de fleste ikke. Vi bor måske et sted hvor der ikke kan opstilles vindmøller eller hvor solen sjældent skinner. Så er der mange med luft til vand varmepumper. Men det er ikke VE , da energien kommer fra elværker. Selvom man ligesom synes det.

Varmepumper udnytter stort set jo også natuens energiressourcer.

Mange VE anlæg er imidlertid relativt billige i drift og kaster en god forrentning af sig. Så hvis du vil begynde at udskifte oliefyret med mere VE , så er det allerede en fin begyndelse.

100 procent bliver det aldrig , men hvergang naturenergierne udnyttes er det et fremskridt.

Ian

Dagens vits

En cowboy kommer ridende ind i en lille by, og stopper ud for salonen, stiger af og går om bag hesten og kysser den i røven. En man der undrende har stået og set på, kan ikke lade være med at spørge: "Hvorfor kyssede du din hest i røven?" "På grund af tørre læber", svarede cowboyen. "Hvad har det med det og gøre?" "Det forhindrer mig i at slikke på dem"
Nive info
Gå til toppen