Naturgas forsyningen til Danmark er inde i en kritisk fase.

Siden lukningen af Tyre Feltet i Nordsøen , som er under ombygning , har Danmark været afhængig af eksterne kilder til naturgas. Herunder gas fra Rusland via Tyskland.

Gas der leveres vig North Stream 1 til det europæiske gasnet.

 

Ikke før om et par år vil Tyra Feltet være operativ igen. Så krigen mod Ukraine kommer til at påvirke dansk industri , elværker og varmeforsyning i større eller mindre omfang, hvis Gazprom lukker for North Stream 1.

Indtil nu er det endnu ikke sket. Gas og olie har hidtil været russernes største indtægtskilder. der indirekte finansirer deres krig mod Ukraine.

 

Den russiske gas kommer fra felter i Arktis . Og via store rørledninger via Ukraine og Østersøen har de europæiske lande købt større og større mængder årligt.

For at kunne øge salget har man så bygget en ny gasledning North Stream 2 , der nu alligevel ikke bliver taget i brug.

 

Vi har derfor kun kunne forsyne være gasnet fra den europæiske tilkobling og noget forarbejdet biogas fra spredte danske biogasanlæg.

Anlæg der hurtigt kunne mangedobles men ikke forsyne 100 procent , hvis russerne finder på at lukke. Gas i almindelighed er steget voldsomt i pris det sidste år.

Og bruges udover til fjernvarme også på back-up elværker. Når vindmøllerne står stille.

 

Omstilling til Power to X , hvor vindmøllestrøm spalter ferskvand og producerer brint vil kunne forsyne naturgas ledningerne med i mangel af metan. Lidt ligesom gammeldags bygas.

Hvis vi fårtid nok til omstilling.

 

Se også:

https://ekstrabladet.dk/nationen/klar-til-at-lukke-for-russisk-gas/9150607

 

Ian

 

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework