I trekanten mellem Danmark,Sverige og Tyskland ligger Krigers Flak.

Et stort lavvandet område øst for Møn i Østersøen. Hvor Vattenfall nu har opstillet 72 havmøller på den danske side af søgrænsen.

Planen var at der oprindelig skulle opstilles 3 ligestore havvindmølleparker på lokaliteten, men konstante danske benspænd forsinkede projektet år efter år. Så til sidt sprang svenskerne fra og opstillede deres havvindmøllepark øst for Skåne i Hånø bugten.

Tyskerne fortsatte . Så i dag står der 2 havvindmølleparker på Krigers Flak. En tysk med kabelforbindelse til Rügen og en dansk med kabler til Møn .

Egentlig skulle der have været et kabel til Sverige, så man kunne etablere et knudepunkt hvorigennem der kunne importeres og eksporteres elektricitet.

 

Sjovt nok blev det svenske Vattenfall der vandt licitationen over dansk Krigers Flak. Så mon ikke der kommer en ny svensk havvindmøllepark nord for med tiden. Vi kan håbe på det.

 

Anlægget er beregnet til at kunne producere strøm nok til 600.000 husstande årligt. . Og med et normalt forbrug på 4000 kWh per husstand må det varer til 2.400.000.000 kWh eller 2.400 MegaWatttimer.

Et kabel via Møn trækker energien op til Københavns vestlige forstæder. Så energien vil let kunne finde anvendelse.

 

Med fortsat elektrificering af trafikken med elbiler og tog vil behovet fortsat stige. Spørgsmålet er så om det blæser nok øst for Møn i det lange løb.

Der er derudover planlagt store mølleparker langs Jyllands Vestkyst også i regi af Vattenfall. Så lidt grønt tiltag sker der trods alt. Selvom projektet på Krigers Flak har varet over 10 år.

 

Se også:

 

https://group.vattenfall.com/dk/vores-forretning/vindprojekter-i-danmark/kriegers-flak

 

https://group.vattenfall.com/dk/nyheder-og-presse/nyheder/2021/alle-vindmoller-er-nu-installeret-pa-kriegers-flak-havmollepark

 

https://en.energinet.dk/Infrastructure-Projects/Projektliste/KriegersFlakCGS

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework