Nord Stream 2 står foran de sidste kilometer via Østersøen.

Balladen om Nord Stream 2 nærmer sig nu en afslutning. Hvor rodet omkring det amerikanske præsidentvalg måske løser op for den "gordiske knude".

 

Oprindelig lagde russiske Gazprom en gasledning ned gennem Østersøen efter konflikt med Ukraine, der tappede russisk naturgas til "hug pris". Det betød at de solgte gasforsyninger fra Rusland via bypass til Vesteuropa kunne implementeres i fuld skala.

Og Gazprom tjente penge på naturgassen.

 

I samme periode opgraderede USA sin produktion af skiffergas , som samtidig blev solgt til Vesteuropa. Så da Gazprom søgte at øge kapaciteten ved anlæggelse af Nord Stream 2 parallel ledningen kom det konflikt med USAs interesser.

 

Amerikanerne pressede Danmark før den nuværende regering til ikke at tillade den nye gasledning . Så alle mulige forsinkende hændelser er knyttet til Gazproms ansøgning om den nye pipeline .

Set herfra er linjeføringen hen over krigsgas depoter fra II Verdenskrig i Østersøen ikke just verdens bedste løsning, men da man ryddede et 200 meter bredt bælte hen over havbunden til Nord Stream 1 var der jo ligesom åbnet op for en parallel forbindelse.

 

Amerikanerne lyste imidlertid de involverede firmaer ,der nedlagde rørledningen på bunden af Østersøen , i band .Så de trak sig fra byggeopgaven. Og nu ligger der 120 kilometer pipline og venter på færdiggørelse.

Nord Stream 2 finansieres af vesteuropæiske energiselskaber og Gazprom , som har 9,5 milliarder euro eller 65 milliarder kroner i klemme. De europæiske energiselskaber hæfter med et tilsvarende beløb. Så Danmark er med forhalingsteknikken just ikke i kridthuset syd for grænsen.

 

Nu ligger der så en ny 1250 kilometer lang pipeline på havbunden henover russisk , finsk ,svensk , tysk og snart dansk havsokkel. Hvis ikke der kommer nye hændelser i vejen.

 

Energistyrelsen har meldt ud at man nu vil tillade at arbejdet genoptages på trods af sanktioner . Så det bliver nok russerne der må finde nye entreprenører til de sidste 120 kilometer.

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/727307/styrelse_giver_gront_lys_til_afslutning_af_nord_stream

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework