Udfasning af oliefyr og naturgasfyring i opvarmning og omstilling til fjernvarme og varmepumper.

Prisen på de enkelte opvarmningssystemer af beboelse og erhverv er siden 1980erne svinget meget. Fra den rene lokkemad omkring etablering af "barmarks naturgasfyrede værker" til oliefyrede anlæg i lavpris og krisetider.

 

Nu er anlæggene som vi byggede i 1970erne og 1980erne slidt op efter over 40 års drift. Og man ser sig om efter mulige billigere alternativer til rumopvarmning.

Olien bliver ikke billigere. For vi ved at forbruget er stigende og oliekilderne giver mindre og mindre. Selv ny efterforskning har svært ved at følge med .

Og afbrænding individuelt i hvert sit anlæg er ikke nær så effektivt som centrale anlæg er i stand til. Man forestiller sig derfor at samfundet omstilles til nye hybridløsninger med varmepumper, elvarme og fjernvarme i og med kombinationer.

 

Vi har allerede set små fjernvarmeværker overtage introduktionen og driften af små decentrale varmepumpeanlæg i samdrift med deres lokale fjernvarmenet. Og større byer kombinere i deres fjernvarmenet spildvarme fra industrierne og lokalelværkernes affaldsforbrænding og elproduktion.

Storindkøb og stordrift kan give billigere varme.

 

Vi må derfor se at at det ikke bare bliver udfasning af oliefyr, men også naturgasfyr , der vil føre til en større omlægning af de senere års traditionelle løsninger.

 

Lidt ligesom man efter II Verdenskrig fusionerede små lokale jævnstrøms elværker . Der siden gik sammen i lokale vekselstrøms elværker og siden i store højspændingsfælleskaber.

Hvem ved en dag er al varme leveret via et selskab ligesom vand, telefon eller elektricitet. Og den dag er nok ikke fjern. For store systemer kan let udkonkurrere de små.

 

Inden da vil vi se kombinerede anlæg af naturgas, varmepumper og elvarme.

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/723152/ud_med_naturgasfyret_ind_med_hybridvarmepumpen

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework