Træpilleimport støtter ikke billedet "et grønt foregangsland"

Med et træ,træpille og flisforbrug langt højere end egenproduktionen har man skabt en CO2 reduktion , der i virkeligheden hører til uden for landets grænser.

 

Engang havde vi en blomstrende møbelindustri i Danmark , der havde et stort overskud af savsmuld, flis og og høvlspåner. Sammentrykning i brændselspiller gav pellets, som det via en stoker var muligt at dosere til et fyr på linie med andre doserede brændsler og brændstoffer.

 

En hel lille industri af stokere så dagens lys i 1980erne. Hvor man især ombyggede gamle støbejerns oliefyr til doseringsbrændere. Stokere der kunne fyre med træflis, knust kul og koks, affaldskorn og ikke mindst træpiller.

 

Fidusen med træpiller er , at træ bruger CO2 og vand for at gro. Afbrændt træ afgiver CO2 og vand. Hvorefter processen kan gentage sig, forudsat at man genplanter . Man siger i den forbindelse at træ er CO2 neuralt. I modsætning til fossile brændsler , der kun afgiver CO2 ikke genbruger det.

 

Så stenkul, kul, brunkul og naturgas er ikke CO2 neutrale brændsler.

Og derfor ikke et alternativ , der kører i symbiose med vindmøller og solceller. Kun energiformer der kan køre når der ikke er andet.

 

Så tanken om at være "et grønt foregangsland" læner sig op på import af grønt brændsel til varme og elproduktion. CO2 reduktion på basis af træpiller fra Sverige, Finland, Rusland .....og træ fra troperne i Afrika og Sydamerika gør os ikke grønne selvom det er "grønne" løsninger.

 

Godt nok kan biomasse bidrage med en masse CO2 besparelser. Besparelser der skal nås i 2030 og 2050. Men det forudsætter at der etableres nye skove og nye fabrikker med affaldstræ ligesom i 1980erne. Om vi vil genetablere møbelindustrien og plante ny skov er nok tvivlsomt.

Afbrænding af biomasse forudsætter , at der er CO2 besparende dansk biomasse.

 

Noget tyder på at vi for at nå målene må opskalere vindkraftindustriens udbygning. Og bruge en masse strøm til opvrmning-

 

Se også

https://www.energy-supply.dk/article/view/723069/embedsmaend_om_biomasse_danmark_er_langt_fra_at_vaere_et_gront_foregangsland

 

https://tmspaaner.dk/produkt-kategori/traepiller/?gclid=Cj0KCQjwiYL3BRDVARIsAF9E4GdQzp4DO2mgUHFDs8dTYjJYxhVRk8LiZHQuiglZpSBerXvBgUU8my8aAhdgEALw_wcB

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework