Fokuserende solfangere af typen "Fresnel" linse. testes nu på Møn

Fresnel linser bruges i bl.a. Overhead projektører og store fyrtårnes glas. Så kan man spare en del materiale og opnå et godt brændpunkt. Fresnel linser findes til overheadprojektorer og som 2 kvadratmeter sideglas på drivhuse Slovakiet.

 

I Danmark har man placeret anlæg i en heliostat , der kan dreje efter solen løbende .

Og ligesom man producerer en gammel grammofonplade, så kan man fræse riller til fresnel linser i klare plastplader eller glas.

 

Problemet med store anlæg i Arizona (USA) er at den klare plast bliver gult,så plastplader ikke er glad for solen. Hvorimod glasplader med indstøbte riller fra Slovakiet tåler sollyset, men til gengæld knækker let ved rillerne

 

Fresnel anlægget står ved Lendemarke på Møn , hvor Eon og Heliac har testet 144 solfangewre produceret i plast og folie. Men det har siden regnet nedover projektet med uheld.

Egentlig underligt nok for der er kørt mange forskellige Fresnel inspirerede solenergi anlæg flere steder i Verden.

 

Nogle producerer varme og oversætter den til elektricitet via damp. Andre bruger dampe af tynd olie. Men de går ikke direkte på en solcelle , som ikke tåler for meget varme.

 

Fresnel linser på 2 kvadratmeter støbt i glas placeres på sydsiden af drivhuse , hvor de i brændpunktet opvarmer rør, som opvarmer rodzonen i drivhuset. På den måde kan vækstsæsonen udvides. (findes i slovakiet og Chekiet)

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/719395/et_hav_af_bornesygdomme_rammer_plastsolfangere_pa_mon?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework