El-sysemernes sårbarhed får nu høj prioritet i Sverige.

Når det hele lukker ned , så vil elektricitet være det man aller nødigst vil undvære. Det har vi for længst gjort os så afhængige af , at bare der ikke er strøm i 2 timer, så ringer alarmklokkerne.

 

Vejen til stabile forsyninger er brolagt med en solid base af "grundlast". I Danmark har vi gennem mange år fået den via kulkraft, men de senere år via affalds-forbrænding.

I Sverige får man elektriciteten via vandkraft fra Mellem Sverige og atomkraft fra Sydsverige. I Norge får man det allermeste fra vandkraft, Mens man i Tyskland får grundlast fra brunkuls værker, kulkraft og atomkraft med stigende forsyning fra VE kilder.

 

Grundlast skal være der her og nu. Og ikke når solen skinner eller vinden blæser.

Situationer , hvor forsyningerne svigter , lægger hele lande ned på kort tid.

I Danmark har vi vænnet os til , at udfase og omstille . Det betyder , at vi får atomkraft fra Sverige, vandkraft fra Norge, vindkraft fra vore offshore mølleparker og kraftvarme fra vore affalds-forbrændingsværker.

Vores grundlast hænger i en tyndere tråd end det nogensinde har gjort.

Til gengæld har vi masser af mellemlast og spidslast i højspændingsnettet.

Og det er fint så længe der er nok af det fra udlandet og lokale leverandører , men det bekymrer nu svenskerne.

 

Spørgsmålet er også , hvilken pris vi vil betale for en højere sikkerhed.

Og det skal ses i sammenhæng med hyppigere og hyppigere former for ekstrem vejr situationer , hvor modstandsdygtigheden til klimaændringerne bliver dårligere og dårligere.

Storm , tørke , hård vinterkulde , forsynings svigt ,overproduktion og underproduktion fra VE og meget andet skal kunne håndteres.

 

Energisystemernes modstandsdygtighed mod klimaændringer vil blive et tema fremover. Særligt i lande med få aktører i el-systemet. For man skal ikke regne med at naboerne står standby , hver gang der er ugler i mosen. Der er behov for at styrke distributionsnettet og mellemlast supporten.

 

Se også.

 

https://www.nyteknik.se/opinion/karnkraft-bidrar-med-robusthet-i-elsystemet-6993987

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework