Fredag den 5. juli blev en Thymølle rejst på Nordisk Folkecenters Test og Videnscenter for Små Vindmøller vest for Hundborg.

Generatoren er på 15 kW og er monteret med nye vinger fra vingeleverandør Olsen Wings A/S, Odder. Vingerne er 5 meter lange og har et bestrøget areal på 80 m2. Vingerne er nydesignede med henblik på at møllen kan levere el også med lav vind og i lavvindsområder. Indtil nu ser det ud til at møllen starter elproduktionen ved en vindhastighed på 3,5 meter i sekundet.

Foruden nydesignede vinger er tårnet på denne vindmølle også ny-konstrueret. Det udmærker sig ved at være ca. 800 kg lettere end det tidligere tårn på den samme mølle. Hemmeligheden bag besparelsen skulle være, at der er valgt hjørnestolper og kryds som er hule fremfor massive. Tårnet er 20 meter højt. Begge eksempler viser, at det er muligt at lave forbedringer af konventionelt designede vindmøller, både når det gælder effektivitet og billiggørelse. Nu skal ændringerne verificeres på teststationen ved en afprøvning over 6 måneder. På Testcenteret skal det eftervises, at alle materialer og boltsamlinger belastes inden for gældende normer og bestemmelser, efter international standard.

Nordisk Folkecenter står for indsamling af vinddata med 1 sekund opsamling og står også for udførelse af Power Curve dokumentationsmåling.

Derudover blev der den 11. juli startet på test af vinger på mølle nr. 2. De tre vinger er fra vindmøllevingeudvikler Joint Blade Rotor A/S, Nibe. Vingerne er 8 meter lange, hver vinge er to smalle vinger samlet på midten, lavet i glasfiber, med aktiv pitch, 56 omdrejning pr. minut, og vingerne har et bestrøget areal på 200 m2. Vingerne er et nyt design og udført som en dobbelt vinge. Vingen afprøves på et eksisterende tårn og nacelle. Vingerne skal igennem en testrække. Vingerne skal testes i 6 måneder.

Testcentret åbnede i april i år, og den stærke interesse fra danske og internationale udviklingsmiljøer og virksomheder bekræfter, at der er tale om et marked i vækst.

Henvendelser Jane Kruse, forstander

4060 4551 / 9795 6600 Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework