Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Drejbare anlæg kendt fra forsvaret, som radar vogne og solfangerinsustrien som heliostater kan blive en væsentlig mulighed i fremtiden.

 

For at opbygge en heliostat skal man kunne dreje objektet i 2 forskellige planer. 1. Fra øst til vest. 2 op og ned vertikalt. dernest skal man kunne styre det elektronisk.

Solen tegner en elipse henover himlen alt efter årstiden. Hvor den ligger højt om sommeren og lavt om vinteren. Det eneste der er fælles er at max ligger klokken 12 dansk normal tid. Og flyttet en time om sommeren (sommertid).

En heliostat skal ikke omprogrammeres hele tiden, så jeg foreslår at den stilles til dansk normal tid, hvilket svarer til vintertid. Så vil den altid stå mod syd , når solen står højest.

De første heliostater kørte på ur, der tændte og slukkesde i ryk. Andre brugte en mekanisk løsning.

Men når solen står op forskellige steder mod øst , så er systemet ikke nøjagtigt.

Andre skrev ned for hver dag og havde derfor en daglig position som udgangspunkt.

De 2 motorer (horizintal og vertikal) skal altså kunne aktiveres hver for sig. Og da rykkene er små , så er et eller anden gearing nødvendig.

Er der solfangere på stativet , så skal det varme vand hentes ned via fleksible slanger. Er det solceller så elektriciteten ned via bløde ledninger. Er det spejle , så er der ingen problemer.

Solfangere og solpaneler på et sydvendt tag virker som spejle , når solindstrålingen når 45 grader. Og i den periode forsvinder al energien (reflekteres væk). Det sker ikke med heliostater, hvor indstrålingen holdes på 90 grader af absorberingsfladen.

Heliostater er store og robuste antennerammer. Som mest egner sig opstillet udenfor bymæssig bebyggelse. Her kan så nøjes med det halve areal oppe i solen i forhold til de fast tagmonterede anlæg. Og stadig opnå samme produktionsresultat.

Heliostaterne er mest udbredt i forbindelse med ørkenkraftærker i Nordamerika og Sahara.

I Danmark findes der ganske få endnu.

Lignende system bruges i de nye store fjernvarme solfanger trug fra Aalborg .

Ian

Dagens vits

En mand opsøgte en spåkone og satte sig ned foran krystalkuglen. - "Jeg kan se, at du er far til to børn", sagde spåkonen. "Det er noget, du tror", svarede manden. "Jeg er far til tre børn." Spåkonen smilede og sagde: - "Nej, det er noget, DU tror."
Nive info
Gå til toppen