Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

flessner linse

Flade lincer som brugt i overhead projektører kan hæve soltemperaturen som et brændeglas.

 

En fresnell linse er et fladt glas hvori der er fræset spor med en vinkel. Skinner solen på glasset, så afbøjes solstrålen mod et nyt punkt. Ved at skære forskellige vinkler i glasset kan man omdanne en glasplade til en linse. Og bag linsen vil der komme et brændpunkt.

Et sort vandrør i metal vil være nok til at skabe rigtigt varmt vand.

Drivhuse i det gamle Chekoslovakiet brugte 2 meter lange glasplader med slebne spor , som ble anbragt langs foden af store drivhuse. Sorte vandrør inde bagved anbragt i brændpunktet opsugede varmen, der som varmt vand blev pumpet en meter ned under drivhuset.

Varmen forlængede sesonen med en måned i hver ende.

Disse glas linser knækkede let under transport.

I dag ville man nok lave dem af klar plast/acryl plade.

Man kan også bruge samme type som i de gamle overheadprojectorer. Men så får man punktvise brændpunkter. En bag hver linse.

Ligesom de kan opsættes i grupper på en heliostat flade, der følger solen.

Fyr og fyrskibe bruger fresnell type linser til at koncentrere lyset med. Samme metode kan bruges den modsatte vej.

I VE anlæg gælder det om at fange høje temperaturer hurtigt, før skyer og tåge afbryder lyset. Fresnell linsen er en mulighed, hulspejl og paraboler en anden.

Ligesom mange spejle kan bruges til kraftværker syd for Alperne.

I Danmark har vi jo hele tiden problemer med vejret. Så anlæggene skal være 3 gange så store som tilsvarende anlæg i f.eks. Syditalien. Hvor solen kan skinne i timevis fra en blå himmel.

se også:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_lens

https://de.wikipedia.org/wiki/Fresnel-Linse

https://www.google.com/search?q=fresnel+linse,&client=ubuntu&hs=h8F&channel=fs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjGnKP7prPTAhUBFCwKHeZ1Ci4QsAQIYQ&biw=1375&bih=773

Ian

Dagens vits

Sergenten inspicerede de værnepligtige, og stoppede ved en ung mand med meget langt hår. - De skulle have været klippet for meget længe siden! - Jamen, hr. sergent, det blev jeg skam også..?
Nive info
Gå til toppen