Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

100 procent vandkrat,100 procent vindkraft,100 procent biomasse vi ved at der en utopi som vi styrer imod, men vi kan nå langt.

 

Solpaneler er fine om sommeren og i Sahara men kun om dagen. Vindmøller er fine når det blæser, men ikke i vindstille. Biomasse er fint sålænge der er noget at hente. Og sådan ved vi man kan arbe4jde med VE.

Samtidig har næsten alle typer styrker og svagheder. Det er derfor vigtigt, at der ikke satses udover en vis procentdel. Den kender vi ikke endnu.

Ved solfangere opfandt man lagertanken, der kunne gemme varmt brugsvand henover 3 dage i sommerhalvåret. Tidligere var det kun fra dag til dag. Dengang solfangere var lavet af gamle radiator plader.

I den almindelige husholdning har det ikke kunne betale sig at investere i mene end få dages energilager. Og jeg tvivler på at de meget store fjernvarmelagre er ret meget bedre. For ved al varme er der et varmetab.

Husstandsmøller kan være nettilsluttede . Så al produktionen pumpes ind på lysnettet og hentes tilbage , når der er brug for det. (Men tilbagekøbet er ind i mellem lavet på kul).

Husstandsmøller i standalone systemer kan udnytte varmetabet lokalt og gemme strømmen på batterier, men det bliver på årsbasis aldrig 100 procent. Der skal back up til enten fra en nødstrømsgenerator eller lysnettet.

Så i hele regnestykket gælder det derfor om den rette balance mellem anlæg og back-up.

Og det er meget forskelligt alt efter forbrug, behov og situation.

Ligesom der er stor forskel på hvormeget vi vil betale for det hele.

I et sommerhus kan man nøjes med en brændeovn, en varmeblæser og en el-vandvarmer , som minimumsforsyning i sommerhalvåret. Med fuld support fra lysnettet.

Forbruget fra lysnettet kan ændres med solpaneler, forbruget i el-vandvarmeren kan strækkes med termiske solfangere og varmeblæseren med ekstra overtøj.

Men der skal energi oveni . Og det er ligegyldigt om vi laver mad på gas , på bål eller på et elektrisk komfur.

I helårshuset hvor man p.t. udskifter oliefyrerne med jordvarme konverterer man blot energi fra olie til elektricitet , der igen bliver lavet af kul og andres indput af vind.

Her er både pillebrændere og brændeovne også en mulighed udover fjernvarme.

Og pladsen på taget eller i haven kan bruges til solpaneler og solfangere , men der skal mange kvadratmeter til for at dække en stor del af forbruget.

Så øvelsen går ikke ud på at blive totalt selvforsynende , men at invester i VE , så man får mest grøn teknologi for pengene på årsbasis. Når man nu ikke bor på en øde ø.

Så kan man senere tilpasse sine anlæg og forbrug til en større procentdel VE , men det vil påvirke komforten set i forhold til hvad man har nu.

Derudover kan man komme langt med besparelser ,ændret adfærd og ombygninger.

Nye højisolerede huse bruger næsten ingen energi i forhold til en gammel utæt rømme.

Og så er der nye tider på vej med lysdioder ,invertere og batterier i garagen.

Ian

Dagens vits

Svigermor er ved at plukke solbær. Hendes svigersøn kommer forbi, og spørger: - Hvor længe har du tænkt dig at plukke bær? - Mindst et par timer endnu. - Fint. Så er det ikke nødvendigt, at jeg sætter fugleskræmsel op.
Nive info
Gå til toppen