Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Skulle man tro det betød . Iso = igennem . Lehr = tomt.

 

Men ordet kommer oprindeligt af latinske der betyder ø. Det tyske isoliren, det franske isolir , det italienske isolare er udledt af isola eller insula. Og betyder afspærring, ensomhed,beskyttelse heraf særlige materialer i forbindelse med f.eks. elektricitet, luft , lyd, varme, fugtighed.

I huse kender vi det som rockwool, glasuld, papiruld , polyureathan og flaminco. På kroppen kender vi det fra vintertøj og polarudrustning. I rummet som rumdragt. På frømænd og vindsurfere som isolerende våddragt. Jo bedre isolering des større udfordringer kan man klare.

Men også når man taler om enligt beliggende huse, karantæneøer mod pest og kolera ,sygehuse og fængsler taler man om og mod isolation.

Så lige fra ledningsisolering og vores thermoflaske i hverdagen så bruger vi at kunne adskille for at udvikle og vedligeholde . Idet vi også isolerer mod tab og for beskyttelse.

Pladesolfangere blev isoleret med rockwool . Da det skulle kunne tåle kondens og høj sommersol,

Flaminco dur ikke , de det smelter ved 60 grader. Men er fint isoleringsmarteriale under fliserne i køkkengulvet og badeværelset.

Rørsolfangere er to rør inde i hinanden hvor luften er suget ud. Altså en thermoflaske effekt. Og gennem det lufttomme rum går der ingen varme eller kulde. Så thermoflasken er god til varme og kolde drikke.

Kun ved kuldebroer kan der tabes energi.

Solpaneler holdes altid nogle centimeter over taget, så kvartskrystallerne ikke bliver for varme, så her bruges mere ventilation og varme isolering er ødelæggende (over 42 grader flader effekten).

Biogasanlæg isoleres i reaktortanken så man hele året kan køre med rimelig høj temperatur til fordel for processen (thermofil = 32 grader) (mesofil over 50 grader).

Her kan der bruges både rockwool og glasuld.

Og så er der alle vores huse, hvor hulrummet fyldes med al mulig isolerings grannulat.

Isolering er altså mange forskellige former for adskillelse .der muliggør brug af og anvendelse af materialer .

Ian

Dagens vits

Sergenten inspicerede de værnepligtige, og stoppede ved en ung mand med meget langt hår. - De skulle have været klippet for meget længe siden! - Jamen, hr. sergent, det blev jeg skam også..?
Nive info
Gå til toppen