Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Spejle er brugt mange steder til opsamling af solenergi . De senere år i mindre omfang.

 

Allerede omkring 1900 brugte man spejle til at genere damp til dampmaskiner i Egypten. Siden er der bygget store anlæg hvoraf det største blev bygget i Pyrenæerne af franskmænd. Men her var det for at fremskaffe over 3000 grader til forskning.

I Danmark har vi set et Aalborg firma bygge 4 store paraboler ved Thisted Fjernvarme og siden flere anlæg ude omkring , men det har tilsyneladende ikke ført til noget VE gennembrud.

I 1973 prøvede flere med spejle lavet udaf alukraft limet på en bøjet plade af masonit. Det fungerede faktisk , men fyldte lidt på taget eller i haven.

Med spejle kan man lave et brændpunkt , hvor temperaturen bliver forhøjet væsentligt.

 

Trugformede paraboler , der har brændpunkt på et rør , kan opnå kogende vand i sommerhalvåret.

Men når det er gråvejr og tåget, så giver det ingenting på vore breddegrader.

Spejle skal også vaskes regelmæssigt i modsætning til almindelige pladesolfangere. Så der er lidt arbejde forbundet med spejle.

I Pyrenæerne anbragte man de fokuserende spejle med ryggen til solen. Solenergien belv så opsamlet ag heliostater på bjerget overfor , der kastede lyset ind i de fokuserende spejle.

Heliostaterne kan så følge solen henover dagen og hele tiden kaste lyset i fokus. Og har man nok varme, så kan de drejes ud af brændpunktet.

Her har vi så spejle, der kaster lyset ind i andre spejle.

Hvis der er for meget solenergi kan man også få så høje varmegrader, at anlægget bryder i brand. Så det kan også gå grumme galt. Ligesom ham der brugte et plastrør i sin fokuserende solfanger i stedet for et metalrør. Der gik der ild i plasten.

Men er det hele dimentioneret rigtigt så ligger der gode VE muligheder i spejanlæg. Der ofte kan bygges langt billigere end andre sol-kollektorer. Hvis det er varme og varmt vand man godt vil have. I Danmark vil man kun kunne producere damp i høj-sommeren. Så til elproduktion er vi nok for højt mod nord det meste af året.

Spejle kan også flytte lys udefra til rum indendørs via spejlrør eller skakter. Det sparer på lyset.

Ellers kender vi det jo mest fra paraboler i billygter og visse LED lys håndlamper.

Paraboler, spejltrug , heliostater kender vi jo allerede, så det er ikke teknologien der mangler.

Ian

Dagens vits

En kvinde møder en mand, og tager med ham hjem. Hans soveværelse er fyldt med hundredvis af bamser, delt op i størrelser, og arrangeret på store hylder. Hun vælger ikke at sige noget, men er rørt over hans ømhed. Efter de har været i seng sammen, spørger hun, om han var tilfreds. - Tja. Du kan tage en bamse fra den midterste hylde...
Nive info
Gå til toppen