Franske Haliade X på 12 MW samles det næste halve år på kajen i Rottadam også kaldet Europort.Større og større møller kræver enorme kapitaler. Så de helt store vindmøllefirmaer er gået sammen med industriens store drenge.

 

G.E Electric i USA samarbejder med franske Alstrom møllebyggere, Vestas samarbejder med japanske MHI og Siemens samarbejder nu med Tepco i Japan. Hvor japanerne er storleverandører af atomkraft knowhow og anden tung industri. Og Alstrom bygger ubåde og atomkraftværker.

En køn samling af nye producent interesser.

Den nye 12 MW store vindmølle top også kaldet nacellen bliver bygget i Sant Nazaire i Frankrig.

Tårnet bliver bygget i Spanien i Sevillia. Vingerne på en ny fabrik i Cherbourg .Og det hele samlet på havnen i Rottadam i Holland.

Møllen får en rotordiameter på 220 meter . Hvor tre vinger på hvar 107 meter monteres på et 6 meter nav. Det giver en radius på 110 meter og et bestrøget areal på 37.994 kvadratmeter.

De længste vinger i dag er på omkring 80 meter. Og et enkelt sæt er leveret fra LM på 105 meter. Sprøgsmålet er om man kan bygge holdbare vinger med den radius og rotordiameter.

For ikke at tale om vægten på toppen af tårnet.

Der kommer mange børnesygdomme med den satsning.

Haliade-X 12 MW

Kapacitet : 12 MW

Rotordiameter : 220 meter.

Længden på rotorblade 107 meter.

Totalhøjde 260 meter.

Og et tårn på omkring 137 meter.

Da man byggede de føste (nu små) megamøller med 63 meter vinger, så måtte man udskifte både vinger og ædlere dele efter 7 år. Her hvor vi satser på 12 MW vil det nok gå hurtigere.

I dag kører møller med 63 meter vinger fint.

GE Wind investerer 400 mio.dollar skriver Ny Teknik i Sverige.

Se også:

https://www.nyteknik.se/energi/nu-byggs-varldens-storsta-vindkraftverk-6945376

Ian