I udlandet har man flere steder flere forskellige tariffer i døgnets timer.

 

I Danmark er det kun de allerstørste firmaer der har forskellige tariffer på elektricitet. Egentlig var det meningen , at det skulle udbredes til alle forbrugere , men det er tilsyneladende glemt.

Men nu kommer der et udspil i Aarhus.

Ideen med flere tariffer er at flytte forbrug fra dagtimerne til perioder hvor ,nettet bliver belastet mindre. Og det er typisk mellem 22 og 06 om morgenen.

Det betyder, at vaskemaskiner og opvaskemaskiner programmeres til drift efter klokken 24. Fremfor i de travle dagtimer.

I lande som Holland har man haft trippeltarif i mange år. Men vi skal dog ikke længere væk end Hamburg for at møde fænomenet.

Og nu kommer så hele problematikken med at oplade elbiler. Her vil det være oplagt at tilbyde billigere strøm efter klokken 22, så man undgår at skulle forstærke hele elnettet i områder med elbiler.

I Holland kan man desuden udkoble f.eks. gadelys, frysehuse, store drivhuse og lignende hvis der er for lidt strøm Eller via en triggerimpuls at indkoble anlæg hvis der kommer for meget (f.eks. fra vindmøller i blæsevejr).

Og hvornår er der så problemer. De lokale forsyningsselskaber køber kapacitet . Hvis forbruget bliver højere må man købe mere. Og det er disse merkøb der midt i perioden koster rigtig mange penge. Så det gælder for forsyningsselskaberne at ramme rigtigt (altså lige under det tal (den købte max.kapacitet). Derfor er det smart at udkoble et frysehus nogle minutter engang i mellem eller halvdelen af gadebelysningen.

På samme måde når man ikke max, hvis forbruget flyttes til om natten. Så forsyningsselskaberne kan spare penge (tjene penge) ved at el-biler oplades om natten. Og så kan man jo lokke med billigere strøm i nattariffen.

Se også:

https://ing.dk/andre-skriver/aarhus-vil-indfoere-forskellige-takster-paa-nat-stroem-dag-stroem-223410

Ian