Ny megamølle med 105 meter vinger på bedding.

 

General Electric Wind har nu i samarbejde med franske ingeniører udviklet en 12 MegaWatt stor vindmølle , der forventes i drift i 2012.

Vinger på omkring 80 meter har længe sat max grænsen for megamøllerne , men så blev der udviklet en 107 meter vinge. Og det er naceller til den der nu er under udformning.

G.E.Wind er tilsyneladende først på beetet med en ny prototype , men det bliver nok første trin i en lang række fra flere leverandører. Vestas gik jo for flere år siden i samarbejde med Mitchubisi Hawy Industries i Japan, hvorefter de store Vestasmøller hedder MHI-Vestas 9 MW.

Siden blomstrer der navne op som MHI Vestas 10 MW, Siemens Gamesa SG-10 -193 DD og nu Haliade-X.

Et er sikkert : Det koster enorme beløb at konkurrere i den skala. Så flere og flere er gået sammen om at udvikle megagigantrne. Møller der får problemer med vinger, nacellens vægt og tårnenes højde. Nu er det ikke mindre problemer men udvikling og nyvalg af komponenter , der kan matche .

For man kan sagtens udvikle store møller . Problemet er hvorlænge de kan holde og hvormeget de kan koste. Vi taler om meget belastedede prototyper.

Kun få firmaer vil kunne overleve i de store meget langsomtgående størrelser.

Jo større oversejlet rotorareal des flere kWh vil man kunne opfange. Brækket (belastningen ) på tårnet både i højden , iroden og fundamentet bliver ekstremer.

Da vi gik fr 6 til 7 MW mente man toppen var nået. Nu satser man på 10 MW og igen kommer konkurrenter med 12 MW somnæste trin.

Spørgsmålet er: Hvor store kan møller overhovedet bygges ?

Investeringsmæssigt kunne mindre størrelser måske betale sig bedre. Hvis møllen skal kunne leve i op til 40 år med regelmæssig service og renovering.

Heliade X bliver opsat i Holland i år.

Vi ved heller ikke hvormeget de 107 meter vinger kan yde. Hvis man nu drejede dem yderligere op i vinden , kunne de så springe yderligere op af megawatt skalaen ?

Der vil nok knække flere vinger i fremtiden.

Se også:

https://www.energy-supply.dk/article/view/641641/ge_snart_klar_med_prototype_pa_monstermolle

https://www.rechargenews.com/wind/1443296/ge-unveils-market-changing-12mw-offshore-wind-turbine

Ian