Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Danmark er gået fra kul til 6200 vindmøller på 30 år.

 

Uden at elnettet er brudt sammen har man integreret vindmøller, solceller og biogas i elnettet. Så Danmark står tilbage i verden med stor viden på området. Samtidig er flere kulkraftværker blevet udfaset. F.eks. Nordkraft i Aalborg, Enstedværket i Aabenraa , Stigsnæs og flere andre.

Kullene er blevet afløst af import fra norske vandkraftværker, tysk og svernsk blandet el og nye kabelforbindelser på kryds og tværs.

Derudover er affald blevet en vigtig ressource i fjernvarmen , hvor fjernvarmeværkerne samtidig producerer elektricitet (kraftvarmeværker). Og kulkraftværker er blevet omlagt til træpiller og flis.

Med det store udvalg skulle man synes, at det var svært at styre , men det går fortsat glidende med strøm i kontakterne 99,99 procent af tiden Skriver Teknisk Ukebrev i Norge.

Med ændrede udbud af ressourcer kommer kuldrift med grundlast,mellemlast og spidslast snart til at være et meget bred område af leverandører med glidende input alt efter vejrlig og tid på døgn og år. Under II Verdenskrig måtte vi sende arbejdskraft til Tyskland alene for at kunne få kulleverancer til vore kulkraftværker.

Sidenhen kom spidslastværker på olie og naturgas. Og nu har vi så mange forskellige valgmuligheder. Dog ikke tidevands ,havstrøm og bølgeenergi endnu.

Men med stigende energipriser og ændrede vilkår i verden , så vil vi både blive CO2 neutrale og kunne omlægge kullene til noget andet.

Vindkraft med energilagring må være det der burde prioriteres.

Læs også:

https://www.tu.no/artikler/danmark-har-gatt-fra-14-kullkraftverk-til-6200-vindmoller-elnettet-fungerer-fortsatt/452258

Ian

Dagens vits

- Skal vi ikke få gjort rent bord, inden vi gifter os. - Hvad mener du? - Jeg vil fortælle dig, hvem jeg har været sammen med før dig. - Det gjorde du jo sidste weekend. Kan du ikke huske det? - Jo selvfølgelig, men det var jo sidste weekend.
Nive info
Gå til toppen