Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Stenkul , brunkul , antrasit og trækul er alle kulstoffer der kan brænde.

 

Træ var hovedvarmekilden til omkring 1600 tallet, så udviklede kul sig til den hoved energiform, der sidenhen blev til den industrielle revolution.

Med kul kunne man smelte og smede jern . Og med kul kunne man få mere varme i husene om vinteren. Så der hvor man fandt kul skete udviklingen.

Man fandt førts kul i England og Tyskland, sådan skriver historiebøgerne, men i virkeligheden skete det 1000 år før i det centrale Kina. Og det var nok derfra inspirationen kom til England og siden flere steder i Europa. Idag er kul mindre betydningsfuldt i Europa, men under udvikling i resten af verden.

I Danmark måtte man sende arbejdskraft til Tyskland under krigen , alerne for at få kul. Og alt i landet gik i stå uden kul.

Specielt vore elværker producerede elektricitet på basis af kul fra England , Tyskland og siden Polen. Idag får man kul fra Sydafrika, Australien og Columbia.Kul der sendes den halve jordklode rundt. Så det er ikke uden grund af CO2 indholdet i atmosfæren stiger.

Mest forurenende er produktion og forbrug i øjeblikket i Kina.

I Danmark udfaser vi kul. Først i halvtredserne med skift til olie som varmekilde. Siden 1973 med mere og mere VE i energisystemet. Og flere elværker producerer nu elektricitet på basis af affald , flis og træpiller i konkurrence med naturgas og kul.

Polen er fortsat en vigtig leverandør , men det internationale marked har nu taget over. Så kul er en almindelig handelsvare.

Dog har den tabt terræn mange steder. I dag sejler vi jo ikke med dampskibe mere og bunkrer kul på faste pladser jorden over.

Næste trin bilver nok udfasning af olie og olieprodukter som energi og varmekilde.

Se også:

https://ing.dk/andre-skriver/kinas-stoette-kulprojekter-oeger-global-opvarmnings-frygt-222143

Ian

Dagens vits

Fru Hansen besøger sin mand i fængslet. - "Hvordan klarer du det så økonomisk", spørger manden bekymret. - "Jo, tak, det går da helt godt. Jeg har jo dusøren."
Nive info
Gå til toppen