Elektricitet fra solceller udvikles i disse år hurtigt.

Godt nok får solceller flest kWh når solen skinner , men nye teknikker udvider det antal timer som kan drives med sol. Her er det specielt batterilagring , der kan flytte energisalget fra midtdag til perioder med en højere afregning (aften).

 

Problemet er hele tiden det , at nyinvesteringer skal kunne forrente sig. Så selvom teknologien er til stede så kan omstilling ikke nødvendigvis betale sig.

Med et prisfald de sidste år på 80 procent for solpaneler , så udkonkurrerer de nye anlæg hurtigt de gamle. Så jo flere nye anlæg des hårdere konkurrence anlæggene indbyrdes.

 

Med faldende anlægspriser har nye anlæg endda kunne opføres uden statstilskud. Så solpanelparkerne er afhængige af afregningsprisen på el.

Nogle lande giver en højere PV afregningspris (Photo Volt). Andre giver et anlægstilskud.

Derudover er der nye solpaneler på vej , som yder mere end de normalt høje ( 20 %) effekter ud af solen. Der tales om 40 % om få år.

Så må man håbe at elektricitet forbruget ( transport, husholdning og varme) stiger tilsvarende, så man vil kunne bruge solenergien fra dagen.

 

Det maksimale VE sol på nettet skønnes til 15 procent. Og de maksimale VE fra vind på nettet skønnes til 85 procent i fremtiden. Men så har man ikke taget energilagring med i regnestukket.

 

Med bankernes strafrente for større indestående er solcelleparker ( der kan levere konstant i 40år) blevet et investerings objekt , der godt nok ikke giver det store afkast men som ikke giver negative renter.

 

Så sålænge markedet ikke er mættet med grøn strøm vil nye solprojekter poppe op.

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/62546/milliarder_at_hente_i_solceller

 

Ian