Solens vej over himlen ligger i juni, juli og august lige under horizonten mod nord. Så over nogle dage er der lyst om natten.


De lyse nætter løber traditionelt fra den 5/5 til den 8/8 med få undtagelser. Det er hvis store klodeskyer ,Cumulus Nimbus , der rager op til 15 kilometer alligevel fanger solens lys.
Vi kender det lidt fra Nordgrønland, hvor midnatssolen kun findes nord for vendekredsen . Og alligevel er der midnatssol 100 kilometer syd for. Nemlig , der hvor nunatakker (høje bjerge med hvide spidser på indlandsisen) rager op i atmosfæren og lyser rødt.

Så er der klodeskyer nætter før den 5/5 eller efter 8/8 så kan himlen alligevel være lys. Men under normale forhold så slutter de lyse nætter onsdag den 8/8. Og vi må have lommelygterne frem om natten.

Undtagelsen er også Skagen hvor nætterne først slutter den 14 august. På grund af den nordligere beliggenhed. Og mod syd hvor de slutter lidt tidligere.

Dagens længde er også allerede aftaget med en time (siden St.Hans) og snart når vi jævndøgn, hvor dag og nat er lige lange. Og jævndøgn falder allerede den 23 september. (om 47 dage).

Se også:
http://vejr.tv2.dk/2018-05-05-nu-begynder-de-lyse-naetter-i-danmark

https://www.kristeligt-dagblad.dk/bagsiden/de-lyse-naetter-er-over-os-0

https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sj%C3%A6l/2014-05-02-de-lyse-n%C3%A6tter-g%C3%B8r-os-mere-positive

Ian