Den Persiske Bugt slår et 90 graders sving hvorigennem mange olietanker dagligt forsyner vernden.

 

Saudi Arabien, Bahrein, Qatar, Iraq og flere andre udover Iran leverer hver dag via supertankere olie til hele den tørstige verden. En blokade af Den persiske Bugt og Oman Bugten vil give en hidtil useet energikrise.

Det undgik man for år tilbage da Europa og USA fik en atomnedrustningsaftale i stand med præstestyret i Iran (Persien). Og en række blokader mod landet blev ophævet.

Siden har Hormuz Strædet været relativt fredeligt.

Nu er krigstrommerne igen begyndt at rumle efter USA ensidigt trak sig fra atomnedrustnings-aftalen. Og igen vil indføre blokade af Iran. Gener der har martret landets økonomi gennem snart lang tid. Hvad formålet er med at ændre på balancerne er lidt uforståeligt.

Måske ønsker USA højere oliepriser til fordel for den amerikanske olieindustri. Eller man ønsker at fjerne fokus fra USA ved at opblusse en gammel konflikt.

Irans største flådehavn Bandar-e-Abbas ligger lige i Hormuz Strædet hvorigennem al sejlads kun kan ske. Og den flåde er temmelig stor.

Så en marin konflikt vil meget hurtigt kunne eskalere. Amerikanske hangarskibe har længe holdt til i nedop dette verdenshjørne.

Sænkning af bare et par supertankere vil totalt kunne lukke dette smalle farvand. Og sker det vil

al privat billisme fra det ene sekund til det andet ophøre.

For godt nok findes der olie andre steder , men det vil tage lang tid at ændre forsyningsvejene.

Til gengæld vil verdens CO2 forurening stoppe brat.

Ian