Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Varmepumper der overalt i verden bliver brugt til at køle lokalerne i sommerheden sælges som aldrig før. I Danmark bruger vi dem mest omvendt.

 

En varmepumpe flytter varme fra et kredsløb til et andet. Ligesom varmen i køleskabet køles ned og afsættes som mere varme på bagsiden af køleskabet.

Samme princip i dybfrysere. Her trækker anlægget bare langt hårdere. Og indholdet bliver kølet ned under nul grader celsius.

På et skøjtestadion trækker man varmen ud af skøjtebanen (der overrisles med vand).Så vandet fryser til blank is. Problemet er så , at komme af med varmen et andet sted.

Det kan blæses væk som varm luft eller afsættes til den lokale fjernvarme.

I området syd for alperne, bruger man varmepumper til at køle banker, kontorhuse,hospitaler og meget andet så arbejdstemperaturen bliver udholdelig.

Det kunne vi også bruge varmepumperne til her i landet, men det fordrer , at kredsløbene er bygget til det. Og det har noget at gøre med hvor mange meter rør der er på primær og sekundærsiden.

Mange steder i verden ville man smelte væk hvis vi ikke havde kølekredsene.

Der er to næsten ens typer. A) luft til luft eller luft til vand. B) jordslanger til vand (jordvarme)

Aircondition er af A typen. Og det er dem der er solgt mange af her i landet til erstatning for oliefyr.

Men samtidig er elforbruget steget mange gange.

Og afhængigheden af elektricitet mangedoblet.

En lidt billigere løsning i sommervarmen er en propel i loftet.

Når sommervarmen er størst , så blæser det heller ikke. Så vindmøller bidrager ikke meget til air condition. Og solceller har man fortsat forholdsvis ikke meget af på vore breddegrader.

Så air condition koster kul og brunkul fra Tysklands kraftværker. For vi får fortsat ikke strøm fra norske og svenske elve , sålænge det er tørke.

Det giver en renesance til de gamle teknikker og nabolandenes atomkraftværker.

Så varmepumper ændrer hele energibilledet og presser elektricitets forbruget op sommer og vinter.

Air Condition er øjeblikkets store strømtyv.

Ian

Dagens vits

En cowboy kommer ridende ind i en lille by, og stopper ud for salonen, stiger af og går om bag hesten og kysser den i røven. En man der undrende har stået og set på, kan ikke lade være med at spørge: "Hvorfor kyssede du din hest i røven?" "På grund af tørre læber", svarede cowboyen. "Hvad har det med det og gøre?" "Det forhindrer mig i at slikke på dem"
Nive info
Gå til toppen