Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Går man med planer om at opsamle solenergien , så er sommerhalvåret , hvor man kan kravle på taget.

 

Engang måtte vi bygge det hele selv. Og selv skrue alt sammen i enten haven eller på taget. Og det var lige fra metalarbejde , lodning ,gevinskæring og alskens indføring i VVS teknik.

I dag kan man købe en masse dele som halvfabrikata eller næsten færdige anlæg.

Det eneste man skal bruge er en boremaskine en svensknøgle og en skruetrækker og en god rørtang.

Og har man ikke en tagstige , kan det let laves af lægter med et par ekstra søm i.

Solfangeren består af plader eller rør, der skal fæstnes til taget på sydsiden af huset. En lagertak så stor som et køleskab og en elekrisk styring. Dertil diverse pumper og motor ventiler, som ofte er sammenbygget med lagertanken.

De fleste har eternitplader på taget. , der understøttes af strøer (lægter). Et sådant tag kan sagtens bære dine solfangere. Andre har tagsten . Det er lidt mere kombliseret at fæstne solfangeren her, da det kræver særlige beslag.

Og så er der rørgennemføringen , der skal bores i toppen på en eternitbølge. Mange solfanere bruger flere længder kobberrør. Jeg har altid brugt galvaniserede 3/4 tomme vandrør. Og det har holdt i mange år. Jo , dyrere materialer des længere tid forventes anlæggene at holde.

Kan taget måske ikke bære, så kan man altid bolte nogle gode brædder på tværs.

Dertil bruges 15 centimeter lange bolte med trægevin i den ene ende og metalgevin i den anden.

Er man usikker, så kan det hele også opsættes på græsplænen . For senere at blive monteret på taget eller bruges som tag på et skur i haven.

Man kan udnytte op til 500 kWh per kvadratmeter solfanger per år. Er der skygge ind i mellem , så lidt mindre.

I år vil vi kunne se store driftsresltster fra maj og juni måneder. Det er ikke altid tilfældet.

Men en god inspiration til at bygge et anlæg op.

Ian

Dagens vits

Åge og Hans er brødre og har boet sammen i mange år i Århus. De er bl.a. beskæftiget med at dele aviser ud hver dag i byen. En dag da der var bidende koldt og snestorm foreslår Åge,at de ikke skal dele aviser ud. Hans nikker samtykkende. Lidt efter er Hans ved at tage overtøj på og på vej ud af døren, Åge spørger ham, om hvor han skal hen. eg tager ud på vores rute og fortæller,at vi ikke kommer i dag p.g.a. vejret
Nive info
Gå til toppen