Overskuds elektricitet kan omdannes til metanol og flydende brændstof.

Udbygningen med store vandkraftværker giver en stigende selvforsyning af vedvarende energi .Problemet er bare at mulighederne langs kysten er meget forskellige. Så hvis man kunne gemme energien og siden transportere den ville selvforsynings procente kunne øges væsentligt.

I øjeblikket er det kun enkelte store byer der primært forsynes med vandkraft . Nuuk (Godthåb) får allermest fra vandkraftværket ved Buksefjorden.

 

Overskudselektriciteten udnyttes ikke. Men den kunne i følge Rambøll omdannes til flydende brændstof via brint fra elektrolyse og CO2 fra Nuuk affaldsforbrænding. Alternativt kunne man importere CO2 .Flydende brændstof kunne så bruges til transport sektoren og lagres til senere brug.

 

CO2 og H2 omdannes til H2CO3 (methan) , der igen kan omdannes til ethan , butan (flaskegas) o.s.v. De kemiske reaktioner er der allerede styr på i udlandet. Hvor Island f.eks. producerer flydende brændstof udfra elektrolyse og underjordiske CO2 kilder.

 

På Grønland kunne man via CO2 fangst hente luftarten fra røgen i forbrændingsanlægget.

Det hele ligger nu i en rapport fra Rambøll.

Der også påpeger muligheden for at øge vandkraften med nye anlæg , hvorfra energien kunne eksporteres. En række tidligere lovende lokaliteter kunne umiddelbart tages i brug.

Og derudover kunne de eksisterende vandkraftværker forstærkes med nye tilførsler af vand fra højereliggende søer og elve.

 

En interessant diskussion om mulighederne er nu under opbygning.

 

Se også:

 

https://knr.gl/da/nyheder/nyt-projekt-vandkraft-kan-blive-til-b%C3%A6redygtigt-br%C3%A6ndsel

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework