Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

En savoniusrotor eller en vindrose (cowboy mølle) er gamle mølletyper , der drives rundt af vindens tryk ligesom en endnu ældre hollandsk vindmølle.

 

En modstandsmølle roterer med op til 2½ gang vindens hastighed, mens en propelmølle (akuummølle) roterer med 7 gange vindens hastighed.

Så groft set kan man få tre gange så meget ud af en propelmølle end en modstandsmølle.

Eller en modstandsmølle skal have 3 gange så mange kvadratmeter op i vinden for at få det samme udbytte. Derfor yder hollandske møller ikke så meget, selvom de er smukke i terrænet.

Til genglæd kører de ikke så hurtigt og støjer nærmest ikke.

Så bynære møller kunne let være af modstandsmølletypen.

En savonius rotor er det samme som 2 halve olietromler på en lodret aksel. Hvor det bestrøgede areal nær er lig med den ½ kvadrat i vinden.

Og på samme måde en vindrose. Som skal være 3 gange større end en propelmølle i rosens diameter. Men nede i de små størrelser vil det jo næppe kunne ses.

Modstandsmøller er "sejtrækkere" , der kan arbejde med tunge ting i lav hastighed. Det egner hurtigløbere sig ikke til. Så til at hejse kornsække, trække kværne og tærskeværker (i gamle dage) det egnedede de sig fint til.

Nu er det sådan at myndighederne ikke er særligt opmærksomme på f.eks. savoniusrotorer.

Så får man afslag på en husstandsmølle (propelmølle) , så er der måske et hul her.

Og savoniusrotorer kan bygges temmelig billigt i forhold til de andre typer.

Vindroser vil kræve myndighedsgodkendelse.

La Cours klapsejler var en automatiseret modstandsmølle.

Ian

Dagens vits

Åge og Hans er brødre og har boet sammen i mange år i Århus. De er bl.a. beskæftiget med at dele aviser ud hver dag i byen. En dag da der var bidende koldt og snestorm foreslår Åge,at de ikke skal dele aviser ud. Hans nikker samtykkende. Lidt efter er Hans ved at tage overtøj på og på vej ud af døren, Åge spørger ham, om hvor han skal hen. eg tager ud på vores rute og fortæller,at vi ikke kommer i dag p.g.a. vejret
Nive info
Gå til toppen