Vindtryk eller vakuum er de to muligheder for at optage vindens bevægelsesenergi.

Gamle møller (Hjerl Hede) var modstands møller , der kun drejede når vinden trykkede rotoren rundt. Så jo større flade op i vinden des støre sej-træk kunne mølle yde.

Og det blev så brugt til at male korn , trække tærskeværker, pumpe vand , smedeværksteder og savværker.

Først efter år 1900 begyndte man at monterer dynamoer (laver jævnstrøm) . Og møllerne blev forbedret fra sejlovertrukne vingegitre til klapsejlere og vindroser.

 

Med flyvningens indtog , fandt man flyvingen interessant. Så i 1930erne kom der vindmøllevinger , der udnyttede vakuum over et vingeprofil. Og vi så op til krigen ( II) Fl. Smidt og SEAS bygge møller med flyvinger. Hvor Gedser Møllen var den mest kendte i 1960erne.

 

En klapsejler, en vindrose, en savonius mølle (halve olietønder) og lignende kan rotere med 2½ gange vindens hastighed. Mens en hurtigløber ( som Gedser Møllen og sener alle de moderne møller) kan dreje med 7 gange vindens hastighed. Og dermed optage meget mere energi.

 

Det udkonkurrerer de gamle "sejtrækkere" og introducerer vakuum møllen som det rigtige koncept.

Derudover har perioden efter 1973 vist vejen til møller bygget af nye materialer , som stål , glasfiber og betonfunderede rørtårne.

Flyvingen er blevet til en vindmøllevinge , der udnytter de samme kræfter dog lidt anderledes.

 

Vingeprofilet har den største opdrift (træk) henover vingens højeste punkt. Og suget (vakuum) er størst hvor vingen roterer hurtigst. D.v.s. i vingespidsen.

Dog med den undtagelse , at vakuum på vingens overside skal passe til vindhastigheden. Så falder vindhastigheden så flytter det optimale punkt nedaf på vingen. Og stiger vindhastigheden så flytter trækpunktet sig udad vingen. Når vingen er låst af freqvensen i lysnettet (låst rotationshastighed efter 50 Hz).

 

Nye store vinger kan dreje i roden og flytte trækpunktet .Så de hele tiden trækker maximalt. Men så roterer de ikke nødvendigvis med samme hastighed hele tiden.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework