Træ , halm ,gamle brædder og alt muligt der engang har groet på mark og i skov.

Biomasse er CO2 neutral når man ser det henover en årrække. Forudsat , at der plantes nyt hvor der blev høstet. Og helst skal biomassen være et spildprodukt , der ellers ikke blev anvendt.

 

Vi får biomasse fra halm til halmkraftværker. Halm der i gamle dage blev brændt af på marken.

Vi får biomasse via træpiller , der produceres udfra høvlspåner og savsmuld i møbelindustrien.

Vi får biomasse fra skoven når den udtyndes under væksten . Og fra rødder der trækkes op.

Og så får vi biomasse via import fra nabolandene. Og allerværst fra flisede plantager i troperne.

 

Biomasse som træ , træpiller og flis brændes nu af 3.200 mio. tons alene i Danmark. Og det meste kommer fra landene rundt Østersøen. For i Danmark produceres der kun 200 mio ton.

Vi er altså dybt afhængige af import. Specielt efter elværkerne har udfaset kul og indfaset biomasse.

 

Dansk biomasse kom oprindelig som træpiller fra møbelindustriens affalds træ , men erhvervspolitikken har taget livet af de fleste møbelfabrikker. Så nu er der ikke så meget savsmuld og høvlspån til træpiller (pellets).

I stedet fliser man i gamle plantager , hvorfra "grøn" træflis ender i fjernvarmeværker. Men den rå træflis indeholder en del vand , så den må forstærkes at tørre træpiller.

 

Planter man ikke ny biomasse, så er den ikke CO2 neutral. Og det er ligegyldig hvor træmassen har groet. Hugst i troperne uden nye plantager eller urskov er altså ikke grøn biomasse.

Når fremmede skibe losser flis og træpiller til storforbrugere som elværker så er man ude på et skråplan. Alene i Amazonas forsvinder regnskoven nu eksplosivt. Arealerne bruges derefter til svediebrug. Dernede plantes der tilsyneladende ikke nyt.

 

Så måske bliver biomasse meget snart en energiform der lakker mod enden.

 

Ian

 

 

 

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework