Rapsolie, brint, gengas, dieselolie,sprit, petrolium, friture olie , biogas og meget mere er alternativer til benzin når priser og udbud begrænser .

 

Specielt planteolie kan erstatte dieselolie , men olie fra planter er mange ting. For diverse olier har forskellig brændværdi og er mere eller mindre tyktflydende. Så der skal ske en sortering (raffinering) hvis man skal anvende dem med godt udbytte.

Rapsolie er den foretrukne olie til dieselerstatning, men den indeholder 10 procent glycerin, der på kolde dage tilstopper dine dyser. Så enten skal olien bruges varm eller også skal man rafinere glycerinen ud.

På samme måde indeholder andre planter olier med indhold af forskellige andre stoffer.

Det kan være olivenolie, rybsolie, lindolie (hørfrøs-olie),importeret palmeolie ,kokusolie og meget mere. Nogle olier er meget dyre , andre olier kan købes litervis . Det kender du fra salatolie ,hvor vindruekerneolie, soyaolie, majsolie ,solsikkeolie og olivenolie dominerer hylderne . Og i små dyre flasker mandelolie, valnødde olie, rosenolie, m.v.

Alle mulige planter producerer olie, ja selv havre indeholder olie. Men prisen og tilgængeligheden bestemmer om den kan bruges som brændstof til traktorer, biler og entreprenørmaskiner.

Det største olieudbytte får man fra oliepalmer i troperne (Palmolive sæbe), der giver flere gange mere olie per hektar end f.eks. raps.

Og i lande som Indonesien og Malaya kører der mange biler udelukkende på planteolie.

Raps er en kålplante , der får samme sygdomme som kål. Man kan derfor kun dyrke raps hvert 7 år på den samme mark . Det vil sige at kun en syvendedel af arealet kan bruges til rapsolieproduktion hvert år. På samme måde har de andre olieplanter hver deres særheder.

Så planteolie på vore breddegrader kræver i virkeligheden nye arter og typer hvis man vil bruge de samme arealer.

Hos os bruger vi p.t. kun raps og hør . Så der er behov for udviklingsarbejde.

Læg mærke til at vi får olien fra plantefrøene. Så der skal mange kilo frø til.

Når råolien slipper op eller bliver for dyr , så er der altså alternativer , men slet ikke i de mængder som vi har vænnet os til de sidste 100 år. Så der skal snart ske noget.

Ian