Affaldssortering ekspanderer i baghaver og under køkkenborde.

Sortering f affald tager en ny drejning. Uden dybere forståelse strammer politikerne skruen og udvider begrebet kildesortering med nye og ikke særlig gennemtænkte fraktioneringer.

 

Hvis man nu umiddelbart kunne bruge sorteret materiale i nye produkter , så var det jo igen sag.

Engang samlede man aviser, der blev genbrugt til nyt papir. Men så kom der en borgerlig regering og fjernede de af Svend Augen prioriterede papirmøller.

Så nu brænder man de gamle aviser i fjernvarme regi.

 

Gammelt jern blev indsamlet til genbrug under II Verdenskrig. Så var der dødvande.

I dag opkøber skrothandlere udfasede biler , stålskibe og meget mere og sender jernet til Kina.

Ikke ligefrem lokalt genbrug af de sjældne metaller.

Større skibe ophugges på strande i Østen. Hvor skruebladenes messing bliver til fittings i vores radiatorsystemer. Ikke noget vi får arbejdspladser ud af.

 

Plastic , papir , jern ,træ og meget mere kan genbruges. Men det skulle helst være noget der lokalt blev recirkuleret. Og ikke sendt den halve jordklode rundt.

Ideen med genbrug må være , at man kunne genanvende lokalt uden store transport omkostninger . Og med så højt potentiale som muligt.

 

Engang sorterede man i brændbart og ikke brændbart. de tider er nu forbi . Mange steder sorterer man i 4 fraktioner , der sidenhen sorteres af affaldshåndteringen.

Men det er tilsyneladende ikke nok. For nu udvides der fra 4 til 10 fraktioner. Selvom man ikke ved hvordan man skal håndtere det indsamlede. Ja, flere materialer køres nu til Tyskland, hvor man bare brænder det (mod betaling).

 

Det burde være staten , der stod for al genanvendelse. Og påtog sig udgifterne og driften.

Så kunne meget affald renses til genbrugs standart. Og ikke koges sammen efter man har sortert.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework