I det periodiske system lærer vi at der er over 100 grundstoffer.

Kun i de ældste bjergarter finder vi de fleste grundstoffer . Så f.eks. Det nordiske grundfjelds skjold, der ligger under Sverige, Finland og Norge indeholder mange af de sjældne grundstoffer du finder i det periodiske system.

Dybt under Danmark. 2 kilometer nede findes de også, men så skal store lag af kalk og limten først gennembores. På Bornholm stikker klipperne op , men kun som gnejs og granit.

 

Endnu ældre med mange flere sjældne metaller og grundstoffer findes på Grønland. Som har verdens ældste grundfjeld der rager op over overfladen. Her er der både uran , bly, zink og guld.

Men alt sammen i meget små mængder .

Enkelte steder lidt mere koncentreret. Som jern i bunden af Godthåbsfjorden (Nuuk).

 

Uran ved Kvanefjeldet blev fundet i 1945 af amerikanerne, der opkøbte alle uranforekomster der var til salg. i verden efter sprængning af de første atombomber.

Men lødigheden her er meget dårlig (omkring tre sandskorn per kubikmeter granit )

Så brydning har aldrig kunne betale sig.

 

På samme måde har man fundet uran og andre grundstoffer på flere lokaliteter.

Sidst har man brudt efter guld nær Nanortalik. Hvor minen har været drevet af flere firmaer. Med dårlig økonomi som følgesvend.

 

Brydning på Kvanefjeldet vil blive endnu dårligere. Så noget økonomisk overskud vil det næppe kunne give i øjeblikket, hvor der er uran til salg fra flere lande.

Australien er den største producent. Og de er næppe interesseret i at markedet bryder sammen.

Derfor er det ikke underligt at mineselskabet der søger koncession på Kvanefjeldet har australske ejere . Som kalder sig Greenland Minerals.

De vil bryde efter sjældne jordarter , som skalkeskjul for at sætte sig på uranen.

 

Man frygter at brydningen vil ligne minedriften ved "Den sorte Engel"ved Umanaq, hvor man trækker zink ud af granitten med koncentreret syre. Og smider resten (tonsvis af sand) i fjorden.

Nu er vandet forgiftet med cadmium. Og fiskeri sundhedsfarligt.

 

Den bedste mine var kryolit brudet i Ivigtut , der nu er tømt og nedlagt. Her kunne man bruge det hele, som blev sejlet bort. Til henholdsvis USA og København.(Kryolit selskabet Øresund).

Fra Kvanefjeldet vil man skulle kassere 97 procent fra grundfjeldet. Som mange frygter vil blive smidt i fjorden. Området har stort rejefiskeri og fåreavl , som så vil blive nød til at stoppe.

Hvis det mindste radioaktive sand fra knust granit vil fyge henover området.

 

De mange forekomster af mineraler i Grønland vil først blive interessante økonomisk, når alle de gode forekomster i verden er brugt op. Og det sker først om mange år.

Svenskerne vil genåbne gamle miner med højere lødighed og med de samme grundstoffer, hvis priserne stiger igen. Skrotning af gamle atombomber har skaffet uran til atomkraftværkernes brændsels elementer for en periode, så markedet har været dårligt.

 

Rusland har købt store dele af produktionen fra vest Australien de næste år. Så hvor interessant forekomsten nu bliver fra Kvanefjeldet er tvivlsom.

Priserne på sjældne mineraler, hvoraf de fleste kommer fra Kina , er godt nok høje. Hvorfor kineserne også er interesserede i forekomsterne på Grønland. Men næppe med positiv brydning i mente. priserne skulle jo helst ikke falde.

 

Så Grønlands mineraler er interessante , men hvorfor ?

 

Ian