Mange el apparater kører på jævnstrøm så vekselstrøm er en omvej.

Der kan spares 20 procent energi ved at bruge jævnstrøm primært fremfor at ensrette og omforme vekselstrøm i husholdningen. Viser et et studie fra RISE i Sverige.

Alle solceller producerer jævnstrøm eller DC , der så via en inverter omdannes til vekselstrøm eller AC. Men hvorfor omdanne DC hvis f.eks. din elpærer kører lige så godt på DCen fra solcellerne direkte. Og batterier oplades med DC , der kommer via ensrettet AC.

Gemmer man sin solcelle el på batterier , så sparer man at ændre jævnstrømmen til vekselstrøm for siden at ensrette den til opladning (DC).

 

Mange ved ikke at en radio er et jævnstrøms elektronisk anlæg. Ligesom al elektronik kører på jævnstrøm. Og vil man det kan der findes mange forskellige hjælpemidler der kører udelukkende på jævnstrøm. Herunder alle hjælpemidler der bruger batterier. (Alt til camping).

 

Ved at omlægge store dele til muligheder med jævnstrøm kan man tilsyneladende spare 20 procent på sit elforbrug , hvis man bruger solceller i større stil.

På svensk hedder jævnstrøm : likstrøm.

Men det kræver samtidig ombygninger. F.eks. hvis varmepumpen kører på vekselstrøm , så skal man finde en jævnstrømsløsning. Her brugte svenskerne en varmepumpe fra NIBE.

 

Ligesom DC ikke er DC idet der kan være stor forskel på hvor mange volt man skal bruge. Der er som bekendt 230 volt ved vekselstrøm altid eller 400 volt ved kraft.

Vi kender det fra DC hvor diverse har en eller flere batterier i serie. Ofte 2 eller 3 eller 4 1,5 volt batterier eller en 9 volt blok.

 

Ligesom der er forskel på årstiderne , hvor der er lidt solcellestrøm om vinteren og masser om sommeren. Så man skal have tilstrækkelig med batteri kapacitet og ensrettere der kan supplere fra nettet, hvis man opbygger en permanent DC kreds.

 

Se også:

 

https://www.nyteknik.se/premium/ny-studie-likstrom-kapar-energiforluster-7012028

 

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/teknik-prylar/ny-studie-likstr%C3%B6m-minskar-energif%C3%B6rluster-med-20-procent/ar-BB1eZqpl?utm_source=facebook

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework