Inden 2035 skal kulkraft udfases fra Helsingfors.

Kul var vejen til elektricitet i 1900 tallene. Men ikke alle lande havde kul. Så måtte man importere kul til elproduktionen. I Danmark f.eks. H.C Ørstedværket og siden flere under Elkraft og Elsam.

Med kul opvarmede man vand til højtemperatur damp , som trak dampturbiner, der igen trak generatorer på elværker.

Men nu er tiden til afvikling af kul og begrænsning af CO2 udledningen.

 

Lande med vandkraft kan hurtigt omstille , hvis der er bjerg-søer og floder nok. Har man masser af kul , som Polen, så er der både til elproduktion og eksport.

Så hvert land deres muligheder, eller mangel på samme.

Finland og Sverige satser på atomkraft , da de har deres eget uran. Og vi burde satse på vindkraft, fordi vi har masser af vind.

Og så kommer der det klimapolitiske.

Hvor alle lande skal lukke ned for udslippet af kuldioxid. (CO2).

 

I det regi ryger kulkraft, tung fuelolie og naturgas. Men tilsyneladende ikke hurtigere end efter de gamle værker er slidt ned. F.eks. Nordkraft i Aalborg. Der nu er lukket og omdannet til kulturhus.

 

Engang importerede i regi af ELKRAFT (Sjælland) og ELSAM (Jylland) store mængder kul på pramme fra England og Polen. F.eks. kom der store kulskibe til Aabenraa , hvor fjorden havde stor dybde. Herfra sejlede man kullene til de store elværker. Som Studstrup værket nord for Aarhus. Og en masse mindre lokale kulfyrede elværker.

Mange lande omlægger nu kulkraften.

Hvis de har mulighed for det.

 

Se ogs

 

https://www.hbl.fi/artikel/handsken-ar-kastad/

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework