For få år siden kom 85 procent af elektriciteten fra a-kraft.

Andre energiformer er kommet ind i takt med udviklingen. Heraf mere vandkraft, mere vindkraft og sol celleparker. Samtidig er mange reaktorer blevet gamle.

De blev bygget i 1980erne og har derfor 40 års jubilæum. En alder hvor stråling nedbryder både beton og jern i selve reaktorkernen. Så vi ser flere og flere 40 års anlæg stoppet på grund af fejl og nedbrud. I alle lande med atomrektorer.

 

Det betyder at Frankrig har måttet drosle ned fra 85 procent til 70 procent på det sidste. Og 50 procent a-kraft forventes normalt om 10 år. Forudsat man kan holde de gamle anlæg kørende.

Så de i stedet for 40 år får 50 års levetid.

Selv russerne har problemer med de gamle reaktorer.

 

I øjeblikket har Frankrig 32 aktive anlæg. Der udover elproduktion også leverer spaltbare materialer til atombomber. Bomber der også grundet indre stråling, bliver nedbrudt. Og derfor skal have nye rensede forsyninger af uran og plutonium.

Hovedparten går dog til brændselsstave i el-produktions øjemed.

 

Der p.t. kun et nyt værk under opførelse "Falammanville" et multistort værk a la finske Olkilouto III. Som kaldes 3 generations værker. Men som er 10 år forsinkede.

I mellemtiden udbygges de VE muligheder man har.

Så ganske få procent er nu vind i Frankrig. Men kan næppe erstatte store elværker endnu.

 

Så det haster med andre initiativer, som geotermisk kraft, store solaranlæg i Nordafrika, flere oversøiske HVDC forbindelser . o.s.v.

Noget vi der ske i Europa de næste år.

 

Se også:

 

https://www.nyteknik.se/energi/frankrike-forlanger-karnkraftverks-livslangd-7010469

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework