Aarhus Kommune og A.P.Møller Holding arbejder seriøst på nyt geothermi projekt.

Geothermi eller varme fra, 2000 meters dybde findes allerede mange steder. Bare ikke i Danmark.

A.P.Møller holding har de senere går tilbudt at bygge geotermiske anlæg i flere danske byer. Hvor Aalborg var et varmt emne sidste år.

 

Problemet med geothermi er at investeringen er temmelig høj og staten synes ikke forhippet på at støtte projekter desangående. Sidst så vi det ved Kvols nær Viborg , hvor man tilsyneladende havde fået lovning på både støtte og penge , men hvor energiministeriet pludselig uden varsel fik kolde fødder. Fjernvarmeejerne i Viborg står i dag med de økonomiske smerter.

A.P.Møller holding vil gerne bygge det geotermiske anlæg , men vi så have fortjenesten ved salget af varme. Det ville man beholde for sig selv i Aalborg. Hvorfor projektet løb ud i sandet.

 

Nu tilbyder man så et geothermisk projekt til Aarhus .

 

Ideen er at man pumper varmt vand op fra undergrunden, hvorefter vandet renses for bl.a. salt. Det varme vand opvarmer via en meget stor varmeveksler fjernvarmevandet. Og derefter pumper man det rensende vand tilbage i undergrunden. Processen kan så begynder forfra.

 

På Island har man geothermisk varme i byerne. Men der er undergrundens også meget varmere. Vi skal 2 til 4000 meter ned for at vinde varme nok.

Forsøgsanlæg i Thisted og Sønderborg hæver temperaturen til fjernvarme niveau via en varmepumpe. Men de er heller ikke så dybt nede som det bliver nødvendigt.

I Tyskland har man geothermiske varme anlæg flere steder.

Hvor plejehjem , svømmehaller og skoler opvarmes med metoden.

 

Geothermisk varme kræver stor pumpeaktivitet. Så der skal energi til for at hente varmeenergien op. Vindkraft kan yde den energi når konkurrencen gør den billig, men periodisk er vind også dyr. Så geothermi , hvis det skal udvikles, fordrer en eller anden statsgaranti , so kan understøtte en løbende aktivitet.

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/758732/faelles_taskforce_skal_sikre_rammerne_for_geotermi_i_aarhus

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework