Begge typer findes i Danmark , dog er sidstnævnte dominerende de sidste 50 år.

Modstandsmøller er når det er vindens tryk , der presser rotoren rundt. En sådan mølle kan rotere med 2½ gange vindens hastighed. Og er kendt gennem århundreder.

Vakuum møller udnytter vingeprofilets vakuum , der suger rotoren rundt. En sådan mølle kan rotere med 7 gange vindens hastighed i vingespidsen. Og blev introduceret i 1930erne af Hütter i Tyskland. I Danmark som FL.Smidt møller under krigen og E.LR.Os forsøgsmøller i 1950erne. Siden kopieret i stor stil efter 1973 som vi kender dem.

 

Modstandsmøller var altså udgangspunktet.

Opfundet for 4000 år siden i Østen, hvor bedemøller sendte bønner til himlen. Og lidt større kunne male korn. I dag kender vi dem som savonius rotorer (2 halve olietønder på en lodret aksel).

 

Alle danske "hollandske møller" er modstandsmøller (Dybbøl Mølle). Hvor man trækker sejl på vingernes træskelet.

Først i 1920erne begyndte en udvikling på Askov Højskole med "klapsejlere".

Ellers var det vindrosen (cowboy møllen) , der dominerede i udlandet i perioden.

 

Modstandsmøllen eller vindrosen er en sejtrækker , der er fin til at pumpe vand med og trække maskiner drevet af kileremme både i landbrug og industri i 1930erne.

Vindrosen er typisk lavet af stålplader med et gittertårn.

I modsætning til de hollandske møller , der primært var bygget af træ og tømmer.

 

Vindrosen er altså noget billigere at masseproducere. I dag er de mest udbredt i Argentina (vandpumpning på Pampassen).

Man bruger ikke særlig vindroser til elektricitets produktion, da de skal geares meget for at dynamoen får den rette omdrejnings hastighed.

Dog findes de som batterilader møller.

 

Med samme rotordiameter vil en hurtigløber ( vakuum mølle) producere over dobbelt så meget energi som en vindrose. Hvorfor hurtigløberne kobles direkte på lysnettet.

 

Udover modstands møller og vakuum møller findes der en række blandinger . Men den rene varer funger tilsyneladende bedst.

 

Ian

 

 

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework