Rapsolie, linolie, olivenolie , palmeolie og meget mere er organiske olier.

Organiske olier i kontrast til petrokemiske olier , der i dag er dominerende flydende brændstoffer.

Og vi ved jo , at de kemiske brændstoffer slipper op en dag. Oliekilderne tørrer ud og så er der ikke mere.

Godt nok kan kul omdannes til benzin og diesel , så kunstige variationer kan laves en rum tid. Men i vore dage foretrækker vi bæredygtige alternativer , der ikke opbruger jordens ressourcer.

Og her kommer så planteolierne ind i billdet.

 

Det uheldige er imidlertid , at der hvor man dyrker olieplanter , der kunne man også dyrke fødevarer til mennesker og dyr. Så allerede dyrkningsarealernes anvendelse kan blive et konfliktområde.

 

Udover planteolie kan man af planter og træer producerer sprit/ethanol der også kan anvendes som alternativ til benzin og dieselolie.

 

Dagens svar på det er elektriske biler, elektriske tog og maksimal omlægning. Hvilket er fint nok hvis elektriciteten kommer fra vandkraft , vindkraft og solceller imod kul og olie.

 

Grøn brændstof er udviklet ud fra planteolie og alkoholer som metanol og ethanol. For kan brændstoffet produceres bæredygtigt så er det i tidens ånd.

Dertil kommer brændstoffer udviklet udfra indfanget CO2 og H2O , men det kræver en energikilde, som også skal være bæredygtig.

 

Man må nok se i øjnene at transport vil skulle minimeres , hvis der skal produceres nok udenom oliekilderne. Tung transport vil altid være afhængig af tunge olier , der kan arbejde.

 

I øjeblikket udvikler man grønne brændstoffer til flyvemaskiner. Forbriget af brændstof til luftfart er imidertid meget større end det totale landbrugsareal kan bære.

Så en vis mængde fly kan flyve grønt.

Med mindre man går tilbage til luftskibe, der ikke bruger tilnærmelsesvis de mængder , som moderne rutefly.

 

Det hele kan naturligvis imødegås ved at kunstvande de store ørkenområder og opbygge store nye landbrugsområder, men det kræver også energi. Der måske kan skaffes via solkraft.

 

Så grønne brændstoffer bliver et interessant nyt område.

 

Ian

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework