VE anlæg kræver pasning og vedligehold. Træpillebrændere og varmepumper er ingen undtagelse.

Dog er der langt mere arbejde med at holde et træpille anlæg kørende. Til gengæld får man billigere varme. Alt efter hvad dagsprisen er på flis og træpiller. Og om der pludselig kommer skatter og afgifter med i regnestykket.

 

Det er jo ingen hemmelighed , at regeringer fra tid til anden har rumlet med nye punktafgifter på træ og anden brændsel. Heldigvis blev det ikke til noget sidste gang . men der er fortsat vedholdende rygter.

 

En varmepumpe passer sig i det store hele selv. Man tilfører elektricitet og varmepumpen trækker varme ud af enten jorden eller luften. Elektriciteten hentes fra lysnettet.

Så den strøm du har i kontakten kan være fra kul, brunkul , norsk vandkraft,svensk atomkraft,affald fra danske kraftvarmeværker , naturgas eller vindmøller. Du kan ikke se på strømmen hvorfra den kommer. Kun håbe på at den er mere grøn end gul og sort.

Så varmepumpen kan opvarme lokaliteten både med det ene og andet.

 

Træpiller burde komme fra lokale producenter, men 70 procent er importeret. Hvorimod megen flis fortrinsvis er dansk enenu. Men efterhånden som de store elværker fyrer med træ i stedet for kul så stiger importen tilsyneladende. Og allerværst ved import af tropetræ.

 

Når man fyrer med træpiller får man varmen flere gange. Først når man bærer sække med pellets ind til brug. Senere når man bærer asken ud efter afbrænding.

Derudover er der arbejde med at rense fyret for støv og aske.

Så træpiller koster en del tid , som man har til anden anvendelse ved varmepumpen.

 

Energi i træpiller er 4,9 kWh per kilo. Til 2 kroner per kilo.

Energi i olie er 10 kWh per liter. til 8-9 kroner per liter.

Pris for elektricitet er omkring 2,25 kroner per kWh

 

Se også:

 

https://www.ok.dk/privat/produkter/varmepumper/vaerd-at-vide/traepillefyr-eller-varmepumpe?utm_source=display&utm_medium=banner&utm_campaign=varmepumper

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework