Engang var de største på 22 kW , så 50 kW, så 100 kW og til sidst 225 kW.

Men det stoppede ikke der, for hvert år blev vingerne forlænget med en meter. Og det betød større rotorareal. Og det nødvendiggjorde en større generator eller to generatorer .

Og året efter kunne man ikke få gear , der var store nok , men det blev klaret med et planetgear foran og et traditionelt industrigear bag før generatoropbygningen.

 

De største vinger blev længere . og året efter forlænget med et rør i roden.

Så fra 10 meter i diameter blev det til 15 meter i diameter så 18 meter o.s.v.

I dag sælger f.eks. Siemens-Gamesa 5,0MW-145 møller til mølleparker så langt væk som Chile. Og hvad står så 5.0 MW for ja det er 5000 kW set i forhold til de 12 kW fra 1978.

Det må siges at være en voldsom vækst.

 

De 145 er så diameteren der er vokset fra 10 meter til 145 meter. Eller fra en 5 meter lang vinge til en 70 meter vinge på serieproducerede vindmøller, der nu kan bestilles som hyldevarer.

 

Men ikke nok med det de største forsøgsmøller er på 12 Megawatt og har lidt over 90 meter lange vinger. Møller der testes i Østerild i Thy.

 

Det betyder samtidig , at kravet til bygge kapital også bliver større og større.

Og dermed glider ejerskabet af vindmøllerne fra møllelaug til kapitalfonde og elværker.

Og det var jo nok ikke det der drev det hele i gang dengang i 1970erne.

 

Da verdens største mølle blev bygget i Tvind på 2000 kW og 27 meter i diameter. Med et tårn på 54 meter. I dag er der tårne på 140 meters højde.

 

Den store rotordiameter og de mange megawatt generatoreffekt har betydet at vindkraft vinder stærkt ind på de traditionelle el-leverandører. Og samtidig kræver man helt anderledes styring af lysnettet. For nu er der ikke kun et kulkraftværk men mange forskellige vindmøller, store solcelleanlæg, gaskraft,kraftvarmeværker , vandkraft fra Norge og Sverige, atomkraft fra Tyskland og Sverige ,Brunkulselværker fra Tyskland og meget mere.

 

Så større vindmøller giver store udforringer.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework