Et 200 ton svinghjul er fornylig blevet bestilt af Statkraft i Norge.

Lagring af energi længerevarende som på batterier eller oppumpning af vand til højder (beliggenhedsenergi) kender vi allerede.

Lagring af energi kortvarigt som i trykluft eller i svinghjul blev brugt for 50 år siden. Sidst kendt fra svinghjulet på en Hundestedmotor (encylindret fiskekutter motor fra 1950erne)

Siden er svinghjulet gået i glemmebogen. Dog bruges det på større langsomtgående motorer og turbiner.

 

Nu får svinghjulet en renaissance som tovholder på freqvensen i store elsystemer. Norske Statkraft , der også driver HVDC kablet mellem Norge og Skotland , hvor vindkraft i Nordsøen , vandkraft i Norge og vandkraft i Skotland skal køres sammen på et højspændingsnet.

Fra General Electric har man nu bestilt et 200 ton tungt svinghjul der skal køre med , så freqvensen ikke løber vild , når det hele kobles sammen i Skotland.

Og ikke nok med Statkraft har bestilt flere 200 ton anlæg.

 

Et svinghjul til elnettet rotere vandret rundt med høj hastighed. Imod hundested motoren hvor svinghjulet roterer lodret rundt.

 

G.E svinghjulet er mig bekendt udviklet i Syd Korea.

 

Med flere havmølleparker omkring Danmark og andre VE kraftværker i nettet, så får vi nok også snart brug for en tilsvarende stabiliserende enhed/modhold i det danske net.

 

Se også:

 

https://www.tu.no/artikler/statkraft-setter-inn-svinghjul-i-kraftnettet-i-storbritannia/496129

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework