Kultveilte har tre tilstandsformer: fast, flydende og som gas.

Ved forbrænding af kulstofholdige materialer udskilles der kuldioxid eller kultveilte om man vil. En del af røggassen er altså kuldioxid på gasform. Karbonfangst går ud på at opsamle CO2en direkte fra røggassen på store anlæg. hvor man ved komprimering eller nedkøling kan omdanne CO2 til en væske.

 

CO2 på væskeform bruges blandt andet til at trykke ekstrameget olie op af oliebrønde. Udover på trykflasker til svejsning og anden industriel process.

For at nedbringe klimagassen CO2 foreslår man at den opsamles og deponeres.

Men det kræver store mængder energi.

 

CO2 kender vi også , når det er opløst i vand som H2CO3 (brus i sodavand) . Før det bruser kalder vi det også kulsyre. Når sodavanden åbnes damper ( og trykket falder) så bruser CO2en ud.

Store dele af al CO2 er opløst i havvand. H2CO3 kaldes også en svag syre , på linie med eddikesyre,citronsyre, phosphorsyre, og lignende.

 

Ved karbonfangst omdannes luftarten (gassen) til en væske (liquid).

Ved ølbrygning dannes der masser af CO2, som bruges i sodavand og på flasker til industri.

Ved cementproduktion produceres er enorme mængder CO2. Så her er det oplagt at hente CO2 via karbonfangst. Derudover producerer elværkerne og affaldskraftvarmeværker også store mængder CO2..

 

Der eksperimenteres med karbonfangst i flere lande. Ved olieproduktion køber man ligefrem flydende CO2.

 

Se også:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide

 

https://da.wikipedia.org/wiki/Kuldioxid

 

https://nippongases.com/dk/gasser/kuldioxid?gclid=Cj0KCQjw9b_4BRCMARIsADMUIyqnQcgDY1kWULRfe13_RusuwCpD1cM98BuvYbFuvyt-BtFrqsWxKoYaArsaEALw_wcB

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework