Interconnector på "Krigers Flak" åbner nye muligheder for udveksling af energi.

Et knudepunkt på HVDC højspændingskablerne midt i Østersøen giver nu muligheder for transmission af energi ikke bare fra Havmølleparken men også sydpå til Tyskland og omvendt.

 

Oprindelig skulle knudepunktet omfatte et kabel fra Sverige til mølleparken og et kabel fra Danmark til mølleparken og et kabel fra Tyskland til mølleparken. Men den ekstremt langsomme sagsbehandling i Danmark betød at Sverige trak sig og i stedet investerede i en stor møllepark syd for Kalmar i Hanø Bugt.

 

Tyskerne fortsatte imidlertid deres opbygning af offshore mølleparken Baltic 2 . Og nu kommer så det danske bidrag Krigers Flak , der knyttes sammen via HVDC kablerne.

Så Polsk kulkraft kan i princippet transmitteres direkte til København vest. Eller omvendt dansk elkraft kan sendes via kablerne til tysk og polske linier.

 

Kapaciteten bliver på 400 MW. Og da det ikke blæser hele tiden må man forvente , at den nye investering fordrer at man har fuld transmission inde over kablerne hele tiden.

Det er Vattenfall , der står for den danske del.

 

Investeringen ligger på 300 mio. euro , hvoraf EU dækker med 150 mio. euro. Så det er ikke småpenge der nu bygges for.

 

Se også:

 

https://ing.dk/artikel/verdenspremiere-danmark-tyskland-udveksler-stroem-via-havvindmoelleparker-237107?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=ing_daglig

 

Ian

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework