Lodret indstråling i 3 til 5 sommermåneder opvarmer "vandet" i jordoverfladen.

Mange tror at varme fra jordens indre opvarmer de nedgravede jordvarmeslanger, men det er forkert. Der er ikke tale om varmeudstråling fra jorden men indstråling fra solen.

 

Et energilager af sten , af sand , af vand eller blybarre tror man er ens, men vægten af lager-mediet svarer ikke til hvor meget varme der kan gemmes. Vand er og bliver den bedste modtager af varme.. Så vandlagre er mere effektive end så meget andet.

Faktisk ofte dobbelt så gode.

 

Når man med jordvarmeslanger trækker varmen ud af jorden , så er det den oplagrede varme i vand, som man henter. Og her var det solen der varmede det hele op.

 

Vandlagre har kun det problem at , det er begrænset hvor høje temperaturer , der kan gemmes.

Når man passerer 100 grader så må man bruge andre lager-medier, som olie, flydende bly, flydende natrium o.s.v.

 

Når man så installerer jordvarme med mange nedgravede slanger i 1½ meters dybde , så skal kontakten til overfladevandet helst ligge lige for. Men det gør den ikke altid.

Stiv lerjord indeholder ikke ret meget vand. Og er derfor uegnet til varmepumper.

Bedst er godt vandmættet sand ,hvor vandet siver langsomt igennem (en bakke). Så udskiftes basis vandet og nyt kommer til som man kan "køle ned".

Det er ved at køle vandet , at man trækker varmen ud. Og jo mere vand des mere kan man hente. En sø eller et vandløb vil derfor være endnu bedre end den vandmættede sandjord.

NU er nogle store fjernvarmeværker i færd med at installere varmepumper , der trækker varmen ud af havet langs kysten.

 

Sidst er det Esbjerg der er langt fremme med et anlæg der kan hente kalorierne op af vadehavet.

 

Ian